Rețele sociale, în pericol: de ce au fost amendate Facebook, Twitter și WhatsApp

Rețele sociale, în pericol: de ce au fost amendate Facebook, Twitter și WhatsApp

Problemele nu se opresc pentru cele trei mari rețele sociale Facebook, WhatsApp și Twitter.

Recent, un tribunal din Rusia a decis amendarea celor trei mari platforme de social media pentru că au refuzat să stocheze datele utilizatorilor ruși pe servere locale așa cum este stipulat în legislația rusă.

Cea mai mare amendă a fost primită de către Twitter, în valoare de peste 17 milioane de ruble sau echivalentul a 229.730 de dolari. În același timp, Facebook a fost amendată cu doar 15 milioane de ruble sau 202.429 de dolari, la asta se adaugă și amenda primită de WhatsApp care este deținută de compania lui Mark Zuckenberg  în valoare de 4 milioane de ruble/53.981 dolari. Anunțul fiind făcut de către Roskomnadzor, Agenția Federală pentru Supravegherea Comunicațiilor din Rusia.

Nu este pentru prima dată când aceste platforme sunt amendate, Twitter și Facebook au fost prima dată amendate în cursul anului trecut, în timp ce Google a fost și ea sancționată luna trecută.

De ce sunt rețelele sociale amendate în Rusia

În 2014 a fost adoptată o prevedere legislativă care impune ca datele personale ale utilizatoriilor ruși să fie stocate exclusiv pe servere aflate în țara de baștină, în speță Rusia.

Acest lucru a dus în primul rând la blocarea unor platforme care au refuzat să colaboreze cu autoritățile și mă refer aici la LinkedIn și Dailymotion. Mai mult, în iulie anul curent, președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege și mai controversată. Astfel, noua prevedere obligă marile companii IT din Occident să deschidă sucursale în Rusia.

Sub incidenta acestor legi, conform unor politicieni ruși, intră Facebook inclusiv subsidiarele Instagram și WhatsApp, Twitter, TikTok, Google AdWords și YouTube, dar și Telegram, Viber sau chiar platforma de gaming Steam.

Toate aceste prevederi legislative au un singur scop și anume  exercitarea unui control si mai mare asupra fluxului de date. Rusia încearcă astfel să își consolideze controlul asupra Internetului.