S-a aflat totul, nu mai e un secret: acești bugetari au salarii uriașe, cine sunt norocoșii

S-a aflat totul, nu mai e un secret: acești bugetari au salarii uriașe, cine sunt norocoșii

Ministerul Dezvoltării a anunțat raportul pe 2020 al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). Din raport reies date importante privind activitatea instituției, dar și salariile cu care sunt remunerați angajații statului, plătiți din bani publici.

Astfel, observăm că numărul total de funcţii publice, la data de 31.12.2020, era de 173.655, din care: 133.067 funcţii publice ocupate; 4.193 funcţii publice temporar ocupate; 7.390 funcţii publice temporar vacanțe; 29.005 funcţii publice vacanțe.

Conform raportului, 13,8 milioane de lei este suma totală care acoperă cheltuielile salariaților, pe întreg anul 2020, de unde rezultă că, împărțind la numărul de angajați, veniturile funcționarilor publici sunt infime.

Salarii de lux la bugetari

ANFP transmite că „numărul de angajaţi la care a făcut referire Ministerul Dezvoltării (133.067 angajaţi) este numărul total, inclusiv din agenţiile judeţene, şi nu reflectă numărul de angajaţi de la sediul central (puţin peste 2.200 de persoane conform calculelor”, scriu cei de la Adevărul.

„Cheltuielile cu salariile de bază, menţionate în Raportul de activitate al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici pe anul 2020, fac referire exclusiv la categoria cheltuielilor de personal ale Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, efectuate cu personalul propriu. Indicatorul „Salarii de bază”, în valoare de 13.800.939, reflectă situaţia cheltuielilor efectuate în anul 2020 cu salariile de bază pentru personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici”, au transmis cei de la ANFP.

„Numărul de 133.067 funcţii publice, indicat în raport, se referă la numărul funcţiilor publice ocupate în anul 2020, reflectând, astfel, situaţia funcţionarilor publici din întregul sistem al administraţiei publice centrale şi locale.

Salariul mediu net al unui funcţionar public din cadrul ANFP, în anul 2020, a fost de 6.196 lei

Astfel, nu există o corelaţie directă între cheltuielile cu salariile de bază aferente personalului ANFP şi numărul total al funcţionarilor publici din sistem.

De asemenea, vă informăm că salariul mediu net al unui funcţionar public din cadrul ANFP, în anul 2020, a fost de 6.196 lei„, precizează sursa citată. Important de menționat că mulți bugetari au și diverse sporuri pe care le primesc. În acest context, veniturile încasate lunar sunt mult mai mari.