Roverul Perseverance al NASA examinează probe de pe Marte: ar putea dezvălui dovezi ale unei vieți antice extraterestre

Roverul Perseverance al NASA examinează probe de pe Marte: ar putea dezvălui dovezi ale unei vieți antice extraterestre

Perseverance, cel mai recent rover al NASA trimis pe Marte, se pregătește să înceapă, în cele din urmă, misiunea mult așteptată: strângerea de mostre de roci marțiene și împachetarea lor pentru o călătorie de întoarcere pe Pământ.

Aici vor fi testate pentru semne ale vieții microbiene antice, potrivit unui video postat pe contul de Twitter al roverului de pe Marte.

Roverul Perseverance și-a început misiunea pe Marte: vrea să descopere viața pe Planeta Roșie

„Mă pregătesc să colectez mostre marțiene în căutarea vieții microbiene antice”, spune tweet-ul. „Ca parte a procesului, am testat sistemul de carotaj pe brațul meu robotizat, pentru a mă asigura că funcționează corect înainte de a fora unele dintre pietrele interesante din jurul meu”.

După ce a petrecut ultima lună concentrându-se pe elicopterul Ingenuity, NASA trece acum într-o nouă fază de cercetare. Totuși, va mai trece ceva timp până când vor apărea rezultatele testelor, deoarece roverul trebuie să testeze câteva componente și manevre proprii, înainte de a putea aduna mai multe eșantioane pe care le va expedia, în cele din urmă, pe Pământ.

„Cu acest al cincilea zbor recent al elicopterului Ingenuity, trecem de la faza demonstrativă tehnologică la o fază demonstrativă a operațiunilor, în timp ce ne îndreptăm atenția mai mult spre porțiunea misiunii bazată pe știința robotică”, a declarat Jessica Samuels, managerul misiunii Perseverance.

Pentru a se asigura că sunt pregătiți pentru acest prim proces de colectare a probelor și pregătirea acestora pentru a le trimite pe Pământ, trebuie să se asigure că pot plasa în siguranță brațul robotizat al roverului pe suprafața lui Marte, conform lui Samuels.

Roverul Perseverance este echipat cu o mulțime de senzori și scanere proprii, dar se pare că cea mai mare parte a analizei se va întâmpla în laboratoarele de pe Pământ. Așadar, poate trece ceva timp până să primim răspunsuri importante despre viața pe Marte.