România, țara scumpirilor de la stat: berea, cea mai nouă victimă a accizelor

România, țara scumpirilor de la stat: berea, cea mai nouă victimă a accizelor

Românii se confruntă cu probleme financiare pe toate planurile, dar în timp ce unele servicii, utilități sau produse s-a scumpit din cauza factorilor externi, altele au prețuri mai mari din cauza statului român.

Anul nou va veni cu scumpiri importante la o serie de produse și servicii. În mod absolut surprinzător, neatinse de acest dezastru economic sunt țigaretele, unde nivelul accizelor rămâne la 563,97 lei pentru 1000 de bucăți.

Până și berea se scumpește, iar totul pleacă de la accize

Acciza la bere creşte la 3,77 lei/hl/1 grad Plato, de la 3,64 lei, în timp ce la berea produsă de producătorii independenţi a căror producţie anuală nu depăşeşte 200.000 hl taxa a fost stabilită la 2,08 lei, în creştere de la 2,01 lei. La vinuri spumoase, acciza va fi de 54,14 lei pe hl de produs, faţă de 52,26 lei, iar la alcoolul etilic produs de micile distilerii – 1.889,44 lei, de la 1.823,96 lei, scrie Agerpres.

Berea este însă doar vârful piramidei. Cele mai dureroase vor fi accizele mai mari la utilități. De bere te mai poți lăsa, dar de electricitate este un pic mai dificil.

Ca referință, în cazul gazului natural utilizat drept combustibil pentru motor, acciza va creşte la 14,08 lei/GJ, de la 13,59 lei, la electricitate utilizată în scop comercial noile accize aplicabile de anul viitor vor fi de 2,71 lei/MWh faţă de 2,61 lei în prezent, iar la electricitate utilizată în scop necomercial de 5,42 lei/MWh, faţă de 5,23 lei/MWh.

Dacă ai o curiozitate pe marginea subiectului, merită să ai în vedere că, potrivit Ministerului Finanţelor, accizele sunt actualizate odată cu creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică.

„Potrivit art.342 alin.(2) Codul fiscal, nivelul accizelor prevăzut pentru ţigarete în Anexa nr.1 face excepţie de la actualizarea cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică. Începând cu data de 1 aprilie 2022 nivelul accizei pentru ţigarete este 563,97 lei/1.000 ţigarete”, subliniază sursa citată.

Acest anunț vine în continuarea scumpirilor anunțate în urmă cu o zi la carburanți, tot ca o consecință a măririi accizelor.

Citește și: