08 dec. 2021 | 06:47

Se întâmplă la pompă și afectează toți șoferii: lovitura vine de la Guvern și afectează benzina și motorina

ACTUALITATE
Se întâmplă la pompă și afectează toți șoferii: lovitura vine de la Guvern și afectează benzina și motorina

Valului de scumpiri din România, se mai adaugă unul foarte important. Este vorba de benzină și motorină. Spre deosebire, însă, de toate scumpirile din 2021, aceasta nu mai este provocată de piața de combustibil, ci de Guvern.

La începutul fiecărui an, se ajustează accizele la carburanți. Practic, se modifică suma de bani din prețul benzinei și motorinei care ajunge la autoritățile române. Se scumpește, iar Ministerul Finanțelor a publicat noile accize. Acestea vor fi plătite în anul 2022, iar la pompă de vor vedea începând 1 ianuarie, pe doar câteva săptămâni.

De ce cresc accizele la benzină și motorină

Scumpirea impusă de Guvern la combustibil pleacă de la un articol din Codul Fiscal. “Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”.

Dincolo de partea legislativă, mai important este cu câteva vor plăti în plus la pompă șoferii români. Noile niveluri de accize sunt de 1.892 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și de 1.734 de lei pentru 1.000 de litri de motorină. În momentul de față, discutăm de 1827 lei, respectiv 1674 lei, ca să-ți faci o idee referitoare diferența despre care discutăm.

În final, avem o creștere de 65 lei la 100 de litri de benzină și 60 lei la 1000 de litri de motorină. Dacă avem în vedere și TVA-ul, la pompă ar trebui să se resimtă scumpiri de aproximativ 7 bani de la 1 ianuarie pentru benzină și motorină. Chiar dacă nu vorbim de o creștere fabuloasă, aceasta se adaugă tuturor celorlalte scumpiri îndurate de români.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele