Pentru România anului 2022 prognozele nu sunt din cele mai optimiste. Analizele recente arată un nou prag al scumpirilor. Fie că vorbim de alimente, sau despre carburanți, previziunile pentru anul viitor sunt extrem de pesimiste, din acest punct de vedere. În timp ce Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie și cresc accizele, dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat. Este un adevărat paradox. În timp ce oamenii nu au bani de alimente, banii se duc pe teste pe care o parte din părinți ajung să le vândă pe internet. Acesta este scenariul pentru anul 2022?
Evoluția inflației și deciziile băncii centrale vor fi în centrul atenției și în anul care urmează. Pentru anul 2022, ne așteptăm ca majorările prețurilor de consum să fi accelerate. Majoritatea acestor scumpiri sunt determinate atât de factori legați de cerere, cât și de factori legați de ofertă, prețurile la combustibili și energie jucând un rol important.
Inflația din România a urcat vertiginos la 7,3% an/an. BNR anunța că va majora dobânda cheie cu 50 de puncte procentuale până la 2%, deși, având în vedere surprizele recente oferite în Cehia și Polonia, vedem riscurile unei mișcări mai îndrăznețe de 75 de puncte procentuale.
Așa cum scriam într-un alt articol, prețurile în 2022 la carburanți se vor majora, deși se așteaptă ca prețul țițeiului Brent să se mențină în jurul nivelurilor actuale de aproximativ 85 de dolari pe baril pentru restul anului. Conform predicțiilor din această lună, prețurile la carburanți vor crește de la 1 ianuarie 2022, iar valorile ar putea ajunge la cel puțin 3,55%.
În același context, și din lipsa de bani la buget, este mai mult ca sigur că actualul guvern va majora și accizele la carburanți. Valorile estimate de Ministerul de Finanțe sunt de 1.892 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și de 1.734 de lei pentru 1.000 de litri de motorină, tot de la 1 ianuarie 2022.
Conform unei analize publicate de Wallstreet România, în 2022 românii vor resimți acut noi scumpiri la alimentele de bază. Motivul acestor scumpiri sunt criza energetică și prețurile la nvel mondial, creșterea prețurilor la importul de cereale și, bineînțeles, costurile mari la materiile prime, la care sunt preconizate creșteri cu cel puțin 2-3%.
Toate acestea la un loc, vor avea un impct semnificativ la vânzarea cu amănuntul a tot ceea ce înseamnă alimente. Deja s-a produs o majorare a prețurilor, și numai dacă ne uităm la costurile din industria panificației, vedem că pâinea a ajuns de la 1.30 lei la 1,50, pe fondul scumpirii grâului pe piața mondială.
Și în timp ce aceste majorări vor veni, încă din ianuarie, Guvernul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat. Este un adevărat paradox. În timp ce oamenii nu au bani de alimente, banii se duc pe teste pe care o parte din părinți ajung să le vândă pe internet.
În unele cazuri, ajung și la gunoi, iar autoritățile tot trag semnale de alarmă cu privire la numărul de infectări și decese, în timp ce unii români, fie nu vor să se vaccineze, ori aruncă testele la gunoi, ori ajung să le vândă la prețuri de nimic pe internet.
Deși Ministerul de Finanțe și fostul premier Florin Cîțu anunțau o creștere economică fără precedent în 2021, premizele pentru 2022 sunt din cele mai sumbre. Valul de scumpiri, criza energetică și pandemia, nu fac altceva decât să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunarele românilor.
Deși la preluarea mandatului noii guvernanți dădeau garanții că nu se vor majora sau introduce noi taxe și impozite, sursele politice vorbesc deja de noi măsuri disperate menite să aducă cât mai mulți bani la bugetul de stat, care și-așa este aproape golit, dar cu toate astea se cheltuiesc sume enorme pe lucruri care ajung, ulterior, să fie vândute pe internet.
Acesta să fie, oare, scenariul pentru anul 2022? Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile în anul ce vine.