26 apr. 2021 | 06:00

Rolul medicilor de familie în tratarea SARS-CoV-2, mult mai important: noi medicamente anti-Covid, certificate

ACTUALITATE
Rolul medicilor de familie în tratarea SARS-CoV-2, mult mai important: noi medicamente anti-Covid, certificate

Statul român își schimbă abordarea în lupta împotriva noului coronavirus. Medicii de familie vor juca un rol mult mai important în procesul de tratament al pacienților, iar medicamentele pe care le vor putea prescrie sunt mai multe.

În cazul în care te îmbolnăvești cu SARS-CoV-2 pe teritoriul României și ai o formă ușoară sau medie, medicii de familie tocmai au câștigat dreptul de a prescrie medicamentele necesare tratamentului. De exemplu, vor putea prescrie favipiravir, un antivral prescris până acum doar de către medicii specialişti din spitale, scrie news.ro. Plaquenilul, un medicament creat iniţial pentru afecţiunile reumatice şi dermatologice, este scos din noul protocol de tratament al pacienţilor cu Covid actualizat de Ministerul Sănătăţii. Ivermectina este total nerecomandată, cu argumentul că ”date publicate până în prezent nu susţin recomandarea utilizării sale”.

Pe marginea acestor schimbări, a oferit mai multe informații Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Tot el se află în Comisia Națională de Management Clinic și Epidemiologic al Covid-19. Din această poziție, a oferit mai multe informații legate de noul protocol de tratament pentru pacienții infectați cu coronavirus. Ca referință, documentul tocmai a apărut în Monitorul Oficial.

„S-a considerat că este nevoie să actualizăm protocolul pentru că au apărut date noi în literatură legate de terapia Sars Cov 2 şi am vrut ca acest protocol să fie cât de cât upgradat noilor interpretări şi descoperiri ştiinţifice. În mare, el menţine terapia şi structura protocolului iniţial, în care se face o apreciere legată de tratamentul anti-viral, tratamentul cortico-terapic şi tratamentul anticoagulant, care sunt principalele tratamente etiologice şi patogenice din această afecţiune.

Are în schimb un capitol nou, important, recomandări pentru medicii de familie, pentru că în vechiul prorocol nu existau astfel de recomandări. S-a constatat că în ultimul timp medicii de familie sprijină foarte mult activitatea în lupta cu infecţia Sars Cov 2, activitatea noastră, a specialiştilor, şi am constatat că este important şi oportun să facem recomandări şi pentru aceştia, cu atât mai mult cu cât foarte mulţi pacienţi rămân şi se tratează la domiciliu, şi atunci acest tratament este bine să fie făcut pe baze ştiinţifice, pe nişte recomandări clare.

Un element nou, important, este că li se permite medicilor de familie să administreze tratament anti-viral oral, deoarece noile date arată că acest tratament oral este eficient în prima săptămână de boală. Cu cât este administrat mai devreme, cu atât eficienţa acestuia creşte.” a atras atenția oficialul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele