Probleme cu Airbnb: de ce sunt supărați hotelierii. Este pentru binele tău

Probleme cu Airbnb: de ce sunt supărați hotelierii. Este pentru binele tău

Hotelierii sunt supărați pe Airbnb. Ar trebui și ei să se supună acelorași reguli. „Nu sunt reglementați. Trebuie să intre și să joace și ei după niște reguli, pentru siguranța clienților, nu de fiscalitate” spune Călin Ile, președintele FIHR.

Compania Airbnb trebuie să se adapteze reglementărilor din România. Dacă dorește să funcționeze aici, atunci trebuie să se alinieze pieței din țara noastră. Deocamdată, regulile nu există, dar în viitor se vor implementa. Există anumite condiții de funcționare și de adaptare la fiscalitatea românească. Dar, ele sunt foarte importante și pentru siguranța clientului.

Președintele Federației Industriei hoteliere din România, Călin Ile declară ”Airbnb nu este încă reglementat, din păcate, în România. Noi avem o discuție prin intermediul patronatului European al HoReCa, din care face parte federația pe care o conduc, și încercăm să luăm din bunele practici pe care alte orașe au reușit să le implementeze și să ajungă la o relație corectă între sharing economy şi industria hotelieră.”

Este Airbnb un competitor real pentru România?

”Vorbim de circa 12.000 de camere de calitate la hoteluri în București și uneori ajungem la circa 8.000 de camere în AirBnb. Sigur, gradul de ocupare diferă, perioada în care se vând diferă, nu putem spune că e un competitor, dar Airbnb trebuie să intre și să joace și ei după niște reguli. La ora asta nu există aceste reguli clare pentru Airbnb”, a atras atența oficialul din HoReCa.

Airbnb aduce și lucruri bune, ne-a făcut pe noi să mergem în zona de lifestyle, de design, ne-a făcut să diversificăm. Ceea ce cerem noi e să jucăm după aceleași reguli și s-a văzut că lucrul acesta e posibil în foarte multe capitale. De exemplu, în Paris nu poți avea mai mult de cinci camere în Airbnb, nu poți să închiriezi mai mult de un număr de zile pe an, pentru că în acel moment treci la business legal. Și vom lua exemplu de la ei ca să vedem ce se va putea implementa în România. Până la urmă e și o măsură de siguranță ca în Airbnb să existe o oarecare clarificare, nu neapărat în spiritul fiscalității mai mari, ci în spiritul de control, de urmărire și de siguranță”, a concluzionat Călin Ile.

În ceea ce privește industria hotelieră din București, el consideră că în 2024 acesta va revenii la nivelul de venituri generate în 2019.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: