S-a dat drumul la bani pentru HoReCa: ce trebuie să faci, dacă ai un bar, restaurant, hotel

S-a dat drumul la bani pentru HoReCa: ce trebuie să faci, dacă ai un bar, restaurant, hotel

Vin bani de la stat pentru proprietarii din industria HoReCa. Iată ce trebuie să faci pentru a intra în posesia lor.

Ministerul Economiei a publicat luni seara, în Monitorul Oficial, procedura de implementare a schemei de ajutoare de stat pentru restaurante, baruri, hoteluri, pensiuni și alte firme din sectorul HoReCa și al turismului.

Procedura de implementare a schemei de ajutor de stat prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 224/2020 are în vizor unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente. Activitatea acestora a fost afectată de contextul pandemiei de COVID-19. Procedura a fost aprobată prin ordinul ministrului Economiei nr. 991/2021.

Industria HoReCa primește ajutoare de la stat

Ce să faci ca să te înscrii? Crearea de profil, user, parolă și completarea formularului de  înscriere în vederea obținerii finanțării se vor face online, „folosind link-ul http://granturi.imm.gov.ro”, conform procedurii oficiale. Vorbim, de fapt, despre vechiul portal de granturi IMM, deschis anul trecut: https://granturi.imm.gov.ro/auth/login.

Înscrierile în cadrul Schemei se vor realiza în două etape distincte.

Prima etapă este cea de crearea unui profil, user și parolă, unde aplicanții vor înregistra cu semnătură electronică atât datele reprezentantului legal/împuternicitului, cât și datele întreprinderii  eligibile. Beneficiarii care au deja profiluri create pentru ajutoarele COVID-19 pe baza OUG nr. 130/2020 vor putea folosi respectivul profil în cadrul schemei HoReCa.

Apoi, etapa a doua de înscriere este cea în care aplicanții, cu profil, user și parolă generate în prima etapă vor completa formularul electronic de înscriere. Tot în această etapă, beneficiarii vor încărca raportul de expertiză contabilă  extrajudiciar, semnat electronic de expertul contabil, sau a raportul de audit (de asigurare), semnat electronic de auditorul financiar.

Schema HoReCa se derulează până la 31 decembrie 2021, iar plata ajutoarelor se va face până  cel târziu la data de 30 iunie 2022, în limita creditelor bugetare.

Cine poate beneficia de acest program? Ghizii de turism care au desfășurat activități pe codul CAEN 7990, agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990, structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590 și structuri de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.

Poți descărca de aici proiectul de procedură de implementare, cu anexele, aici poți consulta OUG 10/2021, iar aici OUG 224/2020.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: