24 mai 2021 | 18:05

Primul copil născut în spațiu: cât suntem de aproape de scenariul SF

ACTUALITATE
Primul copil născut în spațiu: cât suntem de aproape de scenariul SF

Când primul copil se va naște în spațiu, va fi o etapă la fel de importantă ca primii pași ai omenirii din Africa. O astfel de naștere ar marca începutul unei civilizații pe mai multe planete pentru specia umană.

Sute de companii spațiale private deja construiesc o nouă industrie care înregistrează venituri anuale de 300 de miliarde de dolari. Potrivit unui profesor de astronomie, în aproximativ 30 de ani, oamenii vor începe să trăiască și în spațiu, astfel că va apărea și primul copil născut în afara Pământului.

Deși la început, Statele Unite și Uniunea Sovietică au luptat pentru supremație în ceea ce privește spațiul cosmic, ultimul actor în această scenă vine din partea Chinei. După un început târziu, programul spațial chinezesc este în creștere, alimentat de un buget care a crescut recent, mai repede decât economia lor.

Pentru o navă spațială, călătoria pe Marte este de aproximativ 1.000 de ori mai îndepărtată decât o călătorie pe Lună, deci Luna va fi prima casă a omenirii departe de casă. China colaborează cu Rusia pentru a construi o instalație pe termen lung la Polul Sud al Lunii, între 2036 și 2045. NASA intenționează să stabilească o așezare permanentă numită Tabăra de bază Artemis într-un alt deceniu.

Ca parte a misiunii Artemis, NASA intenționează, de asemenea, să lanseze o stație spațială lunară în 2024 numită Gateway. NASA face echipă cu SpaceX pentru acest proiect lunar și viitor, iar stația lunară va face mai ușor pentru SpaceX aprovizionarea viitoarei colonii lunare.

Primul copil născut în spațiu ar putea deveni realitate în următoarele decenii

După Lună vine Marte, iar colaborarea dintre SpaceX și NASA accelerează cronologia pentru a ajunge acolo. Elon Musk a proclamat cu voce tare că intenționează să aibă o colonie pe Marte până în 2050. Încercarea umanității de a coloniza Luna ne va oferi o bună înțelegere a provocărilor cu care ne-am putea confrunta pe Marte.

Pentru ca o civilizație să fie cu adevărat liberă de Pământ, populația trebuie să crească și asta înseamnă copii. Locuirea pe Lună sau pe Marte va fi dificilă și stresantă, așa că primii locuitori vor petrece probabil doar câțiva ani acolo la un moment dat și este puțin probabil să își întemeieze o familie.

Dar odată ce oamenii își iau rezidența permanentă în afara Pământului, există încă multe necunoscute. În primul rând, s-au făcut puține cercetări cu privire la biologia sarcinii și a sănătății reproducerii într-un spațiu sau un mediu cu greutate redusă precum Luna sau Marte. Este posibil să existe pericole neașteptate pentru făt sau mamă.

În al doilea rând, bebelușii sunt fragili, iar creșterea lor nu este ușoară. Infrastructura acestor baze ar trebui să fie sofisticată pentru a face posibilă o versiune a vieții normale de familie, un proces care va dura decenii.Având în vedere aceste incertitudini, se pare că primul copil din afara Pământului se va naște mult mai aproape de casă.

Un startup olandez numit SpaceLife Origin dorește să trimită o femeie gravidă să nască în spațiu. Totuși,  obstacolele juridice, medicale și etice sunt formidabile. O altă companie, numită Orbital Assembly Corporation, intenționează să deschidă un hotel de lux pe orbită în 2027 numit stația Voyager. Planurile actuale arată că va avea 280 de invitați și 112 membri ai echipajului, cu designul unei roți care oferă gravitație artificială.