Prețurile extraordinare de pe litoral te fac să mergi în Bulgaria: explicația ministrului Economiei

Prețurile extraordinare de pe litoral te fac să mergi în Bulgaria: explicația ministrului Economiei

Nicio idee nu este mai proastă decât să mergi pe litoralul românesc pentru a fi furat cu acte în regulă de către ghidușii care te taxează pe un șezlong mult mai mult decât în Bulgaria.

Prețurile de pe litoralul românesc reprezintă o problemă majoră pentru turismul local și, în mod implicit, pentru banii care ajung să plece din țară. Asupra acestei situații supărătoare a atras atenția și ministrul Economiei, Claudiu Năsui. Oficialul a confirmat fără echivoc faptul că prețurile sunt pur și simplu prea mari.

Cel mai penibil exemplu ține de șezlonguri. „Nu mă duc la Mamaia, dar cred că este în jur de 50 de lei.”, a răspuns Năsui, potrivit Stirileprotv, în cadrul emisiunii ”Interviurile lui Vitalie”. În realitate, 50 de lei este o medie, dar să nu te miri dacă cineva îți cere 100 – 150 de lei pentru a te așeza pe un șezlong. Este important de reținut că acei bani îi plătești în fiecare zi. Nu cumperi șezlongul să pleci cu el acasă, îl închiriezi pentru câteva ore, peste zi.

Năsui a atras atenția că prețurile sunt prea mari. „Foarte mari. Dar până la urmă hai să vedem cum se întâmplă lucrurile în Bulgaria. De ce credeţi că în Bulgaria se promovează turismul mai bine decât la noi? Asta este ce vă spuneam mai devreme. Trebuie aceste structuri asociative unde puterea să nu fie în jurul unor politicieni, ci să fie în jurul unor oameni care au interes să dezvolte zona.

Când politicul nu o să mai decidă el, arbitrar, vreau frunza, vreau oaia, şi o să lase decizia oamenilor care suferă consecinţele, atunci o să ne meargă şi nouă lucrurile mai bine decât în Bulgaria.”, a adăugat ministrul Economiei.

Guvernul României își dorește prețuri mai mici pe litoralul românesc, dar este improbabil să se întâmple acest lucru. „Interesul meu ca membru al Guvernului este să fie cât mai mici. Este o problemă de taxare a muncii, este o problemă de forţă a muncii nedisponibilă şi de stat care când îşi ia o cotă mai mare din ce îşi iau oamenii, creează o problemă de acest gen în piaţă. Dacă mâine toate taxele se dublează, ce o să facă preţurile? Un stat mai mic, un stat mai suplu o să ducă şi la preţuri mai mici pe litoral. Influenţa statului în economie îţi reduce oferta şi îţi creşte preţul.”, a precizat Năsui.

În final, ca referință, preţul pentru două nopţi de cazare în Mamaia, cea mai populară staţiune de pe litoralul românesc, este în medie între 800 şi 1.000 lei pentru doi adulţi, conform site-ului de rezervări booking.com, însă cea mai scumpă cazare pentru două nopţi ajunge chiar şi la 10.000 lei în perioada 23-25 iulie, transmite Mediafax.