23 nov. 2021 | 10:55

Peter Jackson, despre noul film The Beatles și rolul lui Yoko Ono

ACTUALITATE
Peter Jackson, despre noul film The Beatles și rolul lui Yoko Ono

Peter Jackson este curatorul și, în cele din urmă, creatorul unui nou film documentar despre The Bealtles, una dintre cele mai iubite trupe rock&roll ale tuturor timpurilor.

„The Beatles: Get Back” este o retrospectivă de șapte ore, în care Peter Jackson a încercat să readucă la viață unele dintre cele mai interesante momente din viețile muzicale ale celor de la The Beatles. Iar dacă șapte ore întregi de documentar ar putea să i se pară oricui un pic cam mult, aflați că, cel puțin inițial, Jackson a avut la dispoziție 60 de ore de material video, din care a selectat, ulterior, numai șapte.

Imaginile originale, adaptate, în cele din urmă, de acesta, au fost filmate în 1969, de Michael Lindsay-Hogg, pentru filmul său „Lei it Be”, care nu a mai apucat să vadă „lumina zilei”. Apple i-a interzis, la momentul respectiv, lui Lindsay-Hogg să folosească mare parte din material, de teamă ca publicul să nu observe începutul sfârșitului trupei The Beatles.

Îndrăgostit încă din copilărie de The Beatles, Peter Jackson a folosit o tehnică aparte de restaurare a imaginilor din 1969

Este pentru a doua oară când Peter Jackson folosește această metodă pentru a restaura imagini vechi. Tehnologia a mai fost folosită și în crearea altui documentar al său, bazat pe arhive recuperate din Al Doilea Război Mondial. Documentarul poartă numele „They Shall Not Grow Old” (Ei nu vor îmbătrâni niciodată).

Documentarul lui Jackson confirmă: Yoko Ono nu are nicio implicație în destrămarea trupei

Încă de la destrămarea trupei, în 1970, s-a vehiculat că Yoko Ono, soția lui John Lennon, ar fi fost principala vinovată, dorind ca soțul ei să nu împartă succesul cu niciun alt membru al trupei.

Conform imaginilor puse cap la cap de Peter Jackson, acest lucru nu ar fi întocmai adevărat, despărțirea trupei având legătură cu neînțelerile dintre cei patru.

„Nu Yoko a destrămat trupa. Trupa s-a destrămat din pricina neînțelegerilor din jurul lui Allen Klein, care insista să le administreze afacerile. Paul McCartney nu era de acord cu asta. The Beatles a avut mereu o regulă simplă: pentru ca o decizie să fie luată, era nevoie de votul tuturor membrilor trupei. Pentru prima dată, în istoria trupei, au votat trei, în loc de patru. John, George și Ringo voiau să-l lase pe Klein să se ocupe de afaceri, în timp ce Paul, nu”, a declarat Peter Jackson, într-un interviu publicat pe Deadline.com.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele