Prima piesă muzicală scrisă de o inteligență artificială sună ca The Beatles

Prima piesă muzicală scrisă de o inteligență artificială sună ca The Beatles

Dacă ești fan The Beatles, probabil îți va plăcea piesa de mai sus. Dacă ești fan tehnologie și știință, probabil îți va plăcea și mai mult după ce vei afla că a fost scrisă de o inteligență artificială.

Sony CSL Research Laboratory are în plan să lanseze anul viitor un album compus din piese scrise în totalitate de inteligențe artificiale, după ce, ani la rând, s-au „antrenat” în special cu muzică jazz. Desigur, „Daddy’s Car” nu e creația în proporție de 100% a unui program computerizat, pentru că versurile au fost scrise de compozitorul francez Benoit Carre, care e responsabil și pentru aranjarea armoniilor. Totuși, inteligența artificială are meritele pentru restul părții de producție a piesei.

Cei de la Sony CSL Research Laboratory spun că stilul e inspirat din The Beatles, dar prima parte sună mai degrabă a The Beach Boys. Oricum ar fi, probabil că Paul McCartney și Ringo Starr ar fi încântați să audă „opera”. A mai fost publicată și piesa de mai jos, care nu sună nici pe departe la fel de bine, dar care se pare că e inspirată din Irving Berlin și Duke Ellington. Ultima parte ar fi perfectă pentru fundalul unei scene în care roboții distrug omenirea:

Software-ul se numește Flow Machines și e optimizat astfel încât să analizeze o bază de date cu piese deja existente pentru a învăța stiluri muzicale și identifica puncte comune, iar ulterior să creeze combinații interesante, potrivit Spin. Dacă e cineva curios să exploreze mai mult muzica făcută de inteligențe artificiale, poate încerca programul Judedeck, care probabil că nu e la fel de priceput precum Flow Machines, dar merită o șansă.

 

Citește și: