28 iun. 2021 | 19:05

Pentru prima oară în galaxia noastră: cometa care ridică semne de întrebare astronomilor

ACTUALITATE
Pentru prima oară în galaxia noastră: cometa care ridică semne de întrebare astronomilor

Astronomii au reușit să descopere un nou obiect în galaxia noastră. Ulterior, oamenii de știință au confirmat faptul că obiectul este o cometă și nu au prea mult timp la dispoziție pentru a o cerceta.

Noua cometă se numește Bernardinelli-Bernstein, iar astronomii care investighează obiectul au stabilit că are o orbită care durează 5,5 milioane de ani. Provine din norul Oort și a fost desemnată oficial cometă miercuri, 23 iunie.

Această denumire a venit la o săptămână după ce a fost observată pentru prima dată ca un mic punct în mișcare în imaginile arhivate de Camera de Energie Întunecată. Numele oficial este Cometa C / 2014 UN271, însă a fost denumită după descoperitorii săi, Bernardinelli – Bernstein, fiind mai ușor de reținut.

Până în prezent, oamenii de știință au aflat câteva informații interesante despre cometă, despre care se crede că are o lățime de 100 de kilometri. În prezent, este la o distanță de 20 de ori Pământ-Soare față de planeta noastră. Va atinge punctul cel mai apropiat de soare pe 23 ianuarie 2031. În acel moment, va fi chiar dincolo de orbita lui Saturn, punându-l la aproximativ 10,95 distanțe solare de Pământ.

Cât timp au la dispoziție astronomii pentru a studia noua cometă din galaxia noastră

Astronomii sunt entuziasmați deoarece au la dispoziție aproximativ două decenii pentru a studia cometa înainte ca aceasta să dispară încă 5,5 milioane de ani. Se așteaptă ca această cometă să poată fi vizionată în mod clar, iar astronomii din întreaga lume să o poată observa. Orbita sa este verticală față de planul planetelor și, în cel mai îndepărtat punct de Pământ, se află la aproximativ un an lumină de soare.

Oamenii de știință cred că Bernardinelli – Bernstein și alte obiecte din Norul Oort au făcut probabil parte din sistemul solar, dar au fost excluse de interacțiunile gravitaționale cu planete mai mari, cum ar fi Saturn și Neptun. Aceasta este probabil prima dată când cometa a revenit în sistemul solar interior de la data când a luat naștere, în urmă cu foarte mult timp.