Patronii care îți dau bani să te vaccinezi: cât de ciudată este noua practică de a stimula angajații

Patronii care îți dau bani să te vaccinezi: cât de ciudată este noua practică de a stimula angajații

În contextul impactului economic dezastruos al pandemiei, mai mulți patroni au decis să-și încurajeze angajații să se vaccineze, chiar și printr-un bonus financiar.

În România, la fel ca în majoritatea țărilor de pe mapamond, vaccinarea nu este obligatorie împotriva noului coronavirus. Fiecare alege dacă se vaccinează sau nu, indiferent dacă este medic, profesor sau angajat la salubritate. Cu toate acestea, patronii își doresc o revenire la normalitate cât mai rapidă. Din acest motiv, sunt gata să acorde o primă angajaților care acceptă să se vaccineze.

Pe marginea acestui subiect, a vorbit la Digi 24 Radu Burnete, în urmă cu câteva zile. El este director executiv al Confederației Patronale Concordia. În opinia sa și a multor patroni, pentru ca economia să-și revină mai repede, angajații trebuie să revină la birou.

Pentru a grăbi revenirea la normalitate, patronii români iau în calcul mai multe scenarii, inclusiv introducerea unui bonus pentru vaccinare. Să-ți plătești angajații pentru a se vaccina este o practică la limita legalității, dar este cu siguranță mai legală decât să-i obligi pur și simplu să se vaccineze. Aceasta din urmă este neconstituțională.

„Companiile se vor uita şi la alte metode de a stimula vaccinarea. Bonusurile reprezintă o idee vehiculată de unii oameni de afaceri. Unele companii se vor uita la soluţia aceasta, dar pot anticipa anumite probleme cu angajaţii care refuză imunizarea anti-Covid pe motiv că bonusul se acordă pentru performanţă la locul de muncă.

Unele companii pot ajuta ca vaccinarea să aibă loc la sediul lor sau să faciliteze imunizarea, inclusiv prin achiziţionarea vaccinului. Cea mai simplă variantă este obligativitatea testării, dar nu avem instrumentele necesare şi nici logistica. Noi încurajăm oamenii să se vaccineze, companiile vor face tot ce stă în puterea lor să sprijine campania”, a afirmat Burnete, la Digi24.

Dragoş Damian este director executiv în cadrul PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România) şi CEO Terapia Cluj. El încurajează angajatorii să ofere bonificații de 50 de lei celor care se vaccinează, în speranța că respectiva sumă va fi deductibilă în fața statului român.

„Condiţionarea pozitivă este cel mai bun lucru care se poate întâmpla pentru cineva. Pentru fiecare cetăţean al României ar trebui să existe o formă de recunoştinţă, dacă participă la efortul comun de vaccinare. Unii o văd ca pe un bonus, eu o văd ca pe o formă de recunoştinţă, pentru că participă la acest efort epic de a combate virusul şi cu cât o facem mai repede, cu cât ne vaccinăm mai mulţi mai repede, cu atât pandemia va dispărea şi economia îşi va reveni”, a declarat, la Digi24, Dragoş Damian.

Citește și: