19 nov. 2020 | 11:00

Cine sunt primii care se vaccinează în România: pe ce loc se află guvernanții și funcționari de la stat

ACTUALITATE
Cine sunt primii care se vaccinează în România: pe ce loc se află guvernanții și funcționari de la stat

Ne apropiem cu pași repezi de disponibilitatea la scară largă a unui vaccin împotriva noului coronavirus, iar planul de vaccinare național definește categoriile de români care vor fi primii la rând.

În fiecare colț al mapamondului, când vine vorba de prioritate la vaccinare împotriva Covid-19, primii care au acces sunt medicii și alți angajați din prima linie. Pornind de la acest set de circumstanțe, este mai important să se vaccineze un pompier decât un taximetrist.

Foarte mulți au fost însă curioși unde se află angajații din administrația publică pe această listă, unde sunt miniștrii și secretarii de stat. Pe marginea acestui subiect, Ludovic Orban a făcut aseară mai multe declarații. În final, ”nu există nicio prioritate la vaccinare pentru miniștri, secretari de stat sau funcționari”, confor premierului.

Este important de reținut că informația cu pricina se baza pe un document al Ministerului Sănătății care a ajuns în presă. Orban a spus însă că adresa respectivă a avut un alt scop decât cel al definirii priorităților pentru vaccinare. Era menit să evalueze rata de acceptare a vaccinului în rândul autorităților.

„A fost o adresă de la Ministerul Sănătăţii, s-a încercat (…) să se facă o evaluare privitor la rata de acceptare a vaccinului. Nu există prioritate pentru miniştri, secretari de stat, funcţionari. Există o prioritizare care este făcută pe baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe baza recomandărilor venite de la nivel european”, a spus Ludovic Orban.

Cu alte cuvinte, oficialii din Sănătate au vrut să vadă câți oameni sunt dispuși să se vaccineze împotriva noului SARS-CoV-2. În ceea ce privește disponibilitatea vacinului, se pare că primele doze vor sosi în decembrie în România.

„Pe primul loc în ordinea de priorităţi sunt cadrele medicale care sunt în prima linie a bătăliei, urmează persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă, cu alte boli, persoanele care pot să dezvolte forme severe, urmează cei care lucrează în zone critice, esenţiale, de exemplu servicii de apă, servicii de energie, servicii care sunt considerate strategice”, astfel a definit premierul prioritățile.

Pentru cei care sunt îngrijorați că statul vrea să-i vaccineze, Orban a precizat că ”vaccinarea nu este obligatorie, dar este gratuită”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele