30 nov. 2021 | 15:55

O mumie misterioasă a fost găsită de arheologi în Peru: ce anume o face unică

ACTUALITATE
O mumie misterioasă a fost găsită de arheologi în Peru: ce anume o face unică

O nouă mumie a fost descoperită de arheologi, în apropierea orașului Lima. Se bănuiește că aceasta ar data de dinaintea civilizației incașe.

Descoperirea i-a făcut pe specialiști să-și pună mai multe întrebări în legătură cu originea acestei mumii, bănuindu-se că ar fi vorba despre cineva care ar fi trăit în acel teritoriu în urmă cu aproximativ 1.200 de ani.

Arheologii nu și-au putut da seama dacă mumia a fost bărbat sau femeie, însă.

Mumia a fost găsită într-o poziție bizară

Conform a ceea ce se știe până acum, mumia aparține unei civilizații de dinaintea incașilor, a cărei ritualuri de înmormântare rămân necunoscute și până în ziua de azi.

Mumia a fost găsită legată, în poziție de fetus, palmele acesteia acoperindu-i fața. În mod cert, poziția ciudată ar putea să fie rezultatul torturii la care a fost supusă această persoană, înainte ca ea să moară.

Rămășițele au fost descoperite într-un mormânt din situl arheologic Cajamarquilla, din imediata apropiere a capitalei Lima (Peru).

Săpăturile la acest sit sunt conduse de Pieter Van Dalen Luna, de la universitatea de Stat din California, filiala San Marcos.

„Principala caracteristică a acestei mumii este că tot trupul îi este legat cu funii și mâinile îi acoperă fața”, a spus Van Dalen Luna.

„Investigațiile ulterioare vor stabili care este vârsta exactă a mumiei, cu toate că se bănuiește că vorbim despre un individ care a trăit cu aproximativ 200-600 de ani înainte ca civilizația incașă să înflorească”, a mai spus acesta.

În mormântul subteran în care a fost descoperită mumia au mai fost găsite și alte obiecte folosite, pe timpuri, în ritualurile funerare. Vorbim, în acest caz, despre vase din ceramică și unelte confecționate din piatră. Toate aceste obiecte poartă urme de materie vegetală.

Arheologii au adăugat că există posibilitatea ca, în acea perioadă, civilizația în cauză să fi beneficiat de o diversitate etnică demnă de invidiat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele