O fi, nu o fi extraterestru, important este cât costă: prima licitație NFT legată de Roswell

O fi, nu o fi extraterestru, important este cât costă: prima licitație NFT legată de Roswell

Pe 2 iulie 1947, un OZN ar fi explodat în zbor și s-ar fi prăbușit în apropiere de Roswell, în centrul statului New Mexico (sud-vestul SUA). Acest incident, care a fost foarte mediatizat, constituie unul dintre cele mai controversate evenimente ale istoriei. Acest „extraterestru” a dat naștere la numeroase cărți, filme și extravagante teze conspiraționiste.

La mai bine de 70 de ani mai târziu, misterul rămane intact, pentru că au apărut atâtea variante, contraziceri, ipoteze și negări, încât totul e și mai confuz.

Faimosul accident de la Roswell din 1947 se crede de multă vreme că ar fi avut o origine extraterestră. Și nu după mult timp, au apărut imagini ale unor chirurgi care efectuează autopsia unei figuri extraterestre umanoide.

Este autentic? Sau doar o altă teorie a conspirației falsificate? Oricum ar fi, un singur cadru al filmărilor alb-negru este acum licitat online. Oferta inițială? Un milion de dolari, conform unui comunicat despre licitație.

Un „extraterestru” devine NFT

Cadrul este vândut ca jeton nefungibil (NFT), ceea ce înseamnă că cel mai mare ofertant va primi un șir de cod unic de computer care oferă autenticitatea filmului și pe acesta ca proprietar de drept. Potrivit listării licitației, cel care oferă cel mai mult va primi, de asemenea, un cadru fizic real al filmului de autopsie.

„Am trăit cu acest film și povestea care îl înconjoară de 30 de ani”, a spus proprietarul filmului original, antreprenorul britanic Ray Santilli.

Tot acesta adaugă că, atunci când a văzut prima dată lucrările CIA cu verificarea evenimentului Roswell și a filmului Alien Autopsy, o greutate masivă a fost ridicată de pe umerii lui.

“Cred că tehnologia de care ne bucurăm astăzi a început în 1947 odată cu accidentul de la Roswell. NFT-ul cadrului de film oferit spre licitație este de departe unul dintre cele mai valoroase articole care chiar au ieșit la licitație”, spune Ray.

Filmul original a fost descoperit de Santilli, care l-a achiziționat în 1992 de la un cameraman militar American, în timp ce lucra la un proiect Elvis Presley. Autenticitatea a fost dezbătută acerb. Un memo a fost obținut de miliardarul aerospațial Robert Bigelow, care pare să-i acorde credit.

Memo-ul, din arhivele astronautului NASA, Edgar Mitchell, discută despre informarea savantului Kit Green despre film la Pentagon. În 2001, Green a trimis un raport în care declara: „Filmul/videoclipul Alien Autopsy este real, cadavrul extraterestru este real, iar cadavrul văzut în film/video este același cu fotografiile pe care Kit le-a văzut la briefing-ul Pentagonului din 1987/88”.

Licitația are loc pe Rarible, piața NFT descentralizată.

Citește și: