Noi detalii despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca: ce se întâmplă după 3 luni e uimitor

Noi detalii despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca: ce se întâmplă după 3 luni e uimitor

Cercetătorii de la Oxford au publicat un nou raport legat de eficiența vaccinului creat în colaborare cu AstraZeneca. Aparent, eficacitatea poate fi amplificată foarte ușor.

În mod oficial, vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice timp de trei luni după prima doză. Cu toate acestea, eficacitatea crește dacă a doua doză este administrată mai târziu, potrivit unui studiu publicat marţi, relatează Reuters și Agerpres.

Este important de reținut că acestea sunt concluzii preliminarea, care nu au fost încă evaluate de o autoritate independentă sau un organism competent. În final, oamenii de știință de la Oxford susțin decizia autorităților britanice de a extinde la 12 săptămâni intervalul dintre administrarea celor două doze, cu scopul de a crește numărul persoanelor imunizate cu doza inițială.

Rezultatele studiului, obţinute în urma testelor clinice efectuate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, indică o anumită protecţie după prima doză şi sporirea răspunsului imun în cazul unui interval mai lung până la a doua doză în cazul voluntarilor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. „Eficacitatea vaccinului după o doză unică de vaccin din ziua 22 până în ziua 90 post-vaccinare a fost de 76%, iar analiza modelată nu indică o diminuare a protecţiei în timpul acestei perioade iniţiale de trei luni”, afirmă experţii Oxford.

Această descoperire este una foarte importantă pentru încrederea generată de vaccinul AstraZeneca/Oxford. Ca referință, acesta era cel mai puțin eficient dintre cele trei a căror distribuție a început în Europa, Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Ca referință, eficacitatea vaccinului dezvoltat la Oxford a fost de 82,4% atunci când a doua doză a fost administrată la 12 săptămâni sau după acest termen, faţă de 54,9% în cazul injectării celei de-a doua doze într-un interval mai mic de şase săptămâni după prima doză.

În altă ordine de idei, Germania recomandă ca persoanele peste 65 de ani să nu fie vaccinate cu soluția de imunizare de la AstraZeneca.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: