01 feb. 2021 | 11:43

Ce se întâmplă, de fapt, după ce te vaccinezi cu a doua doză anti-COVID. Trebuie să afli urgent

CHESTII
Ce se întâmplă, de fapt, după ce te vaccinezi cu a doua doză anti-COVID. Trebuie să afli urgent

După a doua doză de vaccin este posibil să existe reacții ceva „mai zgomotoase”, care nu durează mai mult de o zi. Acestea ar putea fi semnul că organismul, alertat de la prima doză, reacționează creând anticorpi. Reacțiile sunt normale și nu există motive de îngrijorare.

Aceste lucruri au fost declarate de către Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București. El a declarat la Digi24 că a putut constata acest lucru în rândul personalului medical din instituția pe care o conduce.

„Nu s-a întâmplat numai la noi, dar au fost cazuri mai numeroase de reacții post-rapel decât reacțiile după prima doză de vaccinare. La noi, din 500 de persoane câte am vaccinat pe 27-28-29-30 decembrie, au fost trei persoane care au acuzat o ușoară durere la locul respectiv sau a doua zi, brațul dureros un pic în zona deltoidului. Acum, din practic tot 500 de oameni vaccinați cu a doua doză, 14-15 oameni au avut manifestări mai serioase, depistabile și vizibile: febră, dureri musculare – dar dureri musculare, ca și cum ar zice omul „parcă eram bătut cu maiul”- , tuse, rinoree”.

Reacțiile după cea de-a doua doză de vaccin ar putea fi mai pregnante

Managerul Spitalului „Victor Babeș” a adăugat că aceste manifestări au fost doar o zi – „O zi a durat toată treaba asta, după care au dispărut aceste simptome. N-a fost nimic mai grav. Dar este de remarcat faptul, iar eu bănuiesc că este firesc, este reacția organismului, care de data asta reacționează, creând anticorpi”.

El a adăugat, conform Digi24, că va face în spital și o testare de anticorpi pentru a compara rezultatele imunizării între persoanele care n-au avut reacții și cele care au avut. „Suntem curioși și vom face o testare pe persoane care n-au avut, după a doua vaccinare, decât o ușoară astenie, să vedem care este nivelul de anticorpi după cele zece zile de la rapel, și să facem și la persoanele care au avut o formă mai zgomotoasă, să vedem dacă există și vreo diferență de nivel de anticorpi”.

El a precizat că a avut în rândul personalului său medical 7-8 persoane care erau infectate în momentul în care și-au făcut prima doză de vaccin, dar care nu știau că sunt infectate. „N-au știut și au dezvoltat boala la câteva zile, s-au pozitivat, a se vedea cazul doamnei profesor Dorobăț, cel mai cunoscut în toată România, că la două zile după ce a făcut vaccinul, dumneaei s-a pozitivat și a făcut boala. În cazul lor, vaccinarea trebuie reluată, cu prima doză și rapel, cam la o lună după ce se vindecă”, a conchis Emilian Imbri.