12 mai 2021 | 16:30

NASA a dus viață pe Marte, în timp ce căuta forme de viață extraterestre. Cum s-a întâmplat acest lucru și ce consecințe are

ACTUALITATE
NASA a dus viață pe Marte, în timp ce căuta forme de viață extraterestre. Cum s-a întâmplat acest lucru și ce consecințe are

NASA lucrează din greu pentru a-și atinge obiectivul de a duce oamenii pe Marte în viitorul apropiat. Dar este posibil să fi trimis în mod accidental alte forme de viață pe Planeta Roșie între timp. Da, ai citit bine. Noi ne chinuim să găsim viață pe alte planete, dar se pare că mai degrabă ducem noi viața acolo.

NASA are mare grijă să-și curățe nava spațială bucată cu bucată, pe măsură ce sunt asamblate piesele acesteia, dar este imposibil să ajungă efectiv la toți microbii dintr-o zonă și să-i elimine până la zero, a scris geneticianul Cornell Christopher Mason pentru BBC.

Cât de periculos e ce a făcut NASA din greșeală

În timp ce lucrarea sa este pur teoretică, există un corp alarmant de dovezi care sugerează că încercările NASA de a explora Planeta Roșie ar fi putut să o fi contaminat deja cu viață microbiană rezistentă și posibil periculoasă.

Cu alte cuvinte, există un risc real ca oamenii de știință să găsească, în cele din urmă, dovezi ale vieții pe Marte – pe care am dus-o acolo în mod accidental chiar noi înșine.

De fapt, camerele de la Jet Propulsion Lab (JPL) ale NASA ar putea servi în mod accidental ca un fel de teren de probă pentru viața microbiană. Un mediu ostil, în care numai cele mai dure bacterii pot supraviețui.

Cercetările lui Mason au implicat scanarea JPL-ului pentru identificarea ADN-ului și identificarea microbilor capabili să se prindă pe suprafețele metalice și să tolereze atât radiațiile, cât și temperaturile reci extreme. Adica toate condițiile care ar putea ajuta un microb să prindă o călătorie în spațiu și să supraviețuiască.

„Aceste descoperiri au implicații pentru o formă de protecție planetară numită contaminare directă, a scris Mason pentru BBC. „Astfel, am putea duce ceva (accidental sau intenționat) pe altă planetă. Este important să se asigure siguranța și conservarea oricărei vieți care ar putea exista în altă parte a universului, deoarece noile organisme pot face ravagii atunci când ajung la un nou ecosistem”.

Desigur, același rover care a dus viață pe Marte ar putea să-i confundă cu viața extraterestră, sugerează Mason, subliniind faptul că microbii duși de pe Pământ în spațiu ar suferi rapid mutații.