29 sept. 2020 | 12:31

Descoperirea uimitoare care ne duce cu un pas mai aproape de răspunsul la întrebarea “există viață pe Marte?”

ACTUALITATE
Descoperirea uimitoare care ne duce cu un pas mai aproape de răspunsul la întrebarea “există viață pe Marte?”

Pentru ceea ce pare a fi o lume sterpă în deșert, aparent, Marte este șocant de umedă. În urmă cu doi ani, oamenii de știință au detectat un lac localizat sub polul sud marțian. Datele noi arată că este posibil să nu fie singurul din vecinătate.

O echipă de oameni de știință italieni spune că a găsit trei noi lacuri subterane lângă polul sudic al planetei Marte, aducând numărul total de corpuri ascunse de apă lichidă la patru, relatează MIT Technology Review. Probabil că apa lichidă din lacurile subterane nu ar fi de mare folos pentru viitorii coloniști marțieni, dar este totuși o descoperire valoroasă. Dacă ar exista vreo viață extraterestră pe Marte, aceste lacuri subterane ar fi un loc minunat de observat.

Aceiași oameni de știință italieni au găsit primul lac pe Marte în urmă cu doi ani, relatează MIT Tech Review. De data aceasta, le-au descoperit pe celelalte după ce au revizuit datele colectate de o antenă radar pe un orbitator Marte finanțat de NASA și Agenția Spațială Italiană (ISA), potrivit unei cercetări publicate recent în revista Nature Astronomy.

De data aceasta, au folosit noi trucuri radar pentru a distinge condițiile umede și uscate testate în Antarctica și Groenlanda pentru a găsi noile rezerve de apă, despre care MIT Tech raportează că toate sunt destul de asemănătoare ca dimensiune și compoziție cu primul.

Cel mai bun mod de a investiga acest lucru în continuare este de a studia direct apele. Elena Pettinelli, fizician la Universitatea Roma Tre din Roma și coautor al noului studiu, spune că o platformă lander sau rover ar fi cea mai potrivită pentru această sarcină. Cea mai mare problemă, desigur, este de a ajunge în aceste profunzimi.

O modalitate de a rezolva problema ar putea fi măsurarea activității seismice, care ar putea arunca lumină pe toată adâncimea și geometria corpurilor de apă, dar și asupra părților care sunt în mare parte susceptibile să fie locuibile. Dar observațiile seismice ar rămâne în continuare foarte vagi pentru a ne spune ceva definitiv despre existența vieții pe Marte.

Din păcate, pentru viitorii exploratori de pe Marte, apa aceasta evident că nu este potabilă, fiind aproape în mod sigur extrem de sărată. Altfel, ar fi înghețat într-un bloc uriaș de gheață, relatează MIT Tech. Deci, nu ar avea un gust prea răcoritor, dar oamenii de știință italieni suspectează că lacurile ar constitui un punct de plecare excelent în vânătoarea oricărei vieți teoretice marțiene.