Misiunea fascinantă de explorare a celui mai adânc lac din lume: ce caută rușii în Baikal

Misiunea fascinantă de explorare a celui mai adânc lac din lume: ce caută rușii în Baikal

Istoria universului ar putea deveni un pic mai clară datorită efortului unor cercetători ruși care efectuează investigații în cel mai adânc lac din lume.

Neutrino este o particulă elementară stabilă fără sarcină electrică și cu masă mai mică decât cea a electronului, conform dexonline. În același timp, respectiva particulă ne-ar putea oferi mai multe informații despre sursa vieții în univers, conform oficialilor ruși care tocmai au scufundat un observator de neutrino în cel mai adânc lac din lume.

Efortul științific s-a produs pe parcursul weekendului, când oamenii de știință au coborât o serie de observatoare precum cele din imaginile alăturate la adâncimi între 0,7 și 1,3 kilometri de la suprafața lacului Baikal, conform datelor obținute de Phys.org.

Toți senzorii scufundați vor forma împreună Detectorul de Volum Baikal – Gigaton (Baikal-Gigaton Volume Detector), cel mai mare telescop spațial submarin din emisfera nordică. Scopul final al inițativei este de a supraveghea neutronii, de a înțelege mai bine comportamentul lor.

Ideea este că neutrino, deși ilustrează una dintre cele mai abundente particule din univers, este și cea mai mică identificată de cercetători până la această oră. Printre aptitudinile lor se numără posibilitatea de a parcurge distanțe foarte mari, fără să interacționeze cu nicio altă formă de materie. Acest detaliu de fond face foarte dificilă detectarea și studiul lor. Efortul în acest sens se justifică totuși pentru că ne oferă o lecție importantă referitoare la istoria universului.

Chiar dacă echipa care a scufundat componentele ansamblului Baikal – GVD a fost condusă de ruși, acest proiect a început în 2015 ca o colaborare între Rusia, Germania, Polonia, Slovacia și Republica Cehă. Rezultatul final este intitulat telescop, dar, de fapt, este format din câteva sute de module sferice realitate dintr-o combinație de sticlă și oțel care țin legătura cu suprafața printr-un set de cabluri foarte lungi. Senzorii analizează în acest moment o suprafață de 500 de metri cubi din lac, dar se dorește extinderea spațiului.

telescop subacvatic

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: