09 iun. 2020 | 17:19

Mai a fost cea mai caldă lună din istorie: cât de cald a fost în Siberia și ce se întâmplă în regiune

ACTUALITATE
Mai a fost cea mai caldă lună din istorie: cât de cald a fost în Siberia și ce se întâmplă în regiune
Joeph Vary / Unsplash

Luna mai a anului 2020 a fost caldă pentru planeta noastră. Temperaturile din această lună au fost foarte mari, însă regiunea Siberia este un caz special.

Întreaga planetă tocmai a avut cea mai caldă lună mai de când se monitorizează temperatura, a declarat rețeaua de monitorizare a climei a Uniunii Europene. În regiunea din Rusia în special s-au înregistrat temperaturi mult mai mari decât ar fi normal, cu până la 10 grade Celsius mai mult decât media.

De fapt, Siberia a fost neobișnuit de caldă în ultimele câteva luni, spune expertul din cadrul Copernicus Climate Change Service (C3S), Freja Vamborg. „Anomaliile cu adevărat mari au început în ianuarie, iar de atunci acest semnal a fost destul de persistent”, a spus aceasta. În regiune, dezghețarea râurilor a început anul acesta mai devreme ca niciodată.

La nivel global, temperaturile au fost cu 0,63 grade Celsius mai mari decât media lunilor mai dintre anii 1981 și 2010.

Ce se întâmplă în Siberia

Iarna 2019 – 2020 a fost cea mai călduroasă din regiunea din Rusia de la începerea înregistrării datelor, în urmă cu 130 de ani, spune Marina Makarova, meteorolog şef la Gidrometcentr, centrul hidrometeorologic al Rusiei. Temperaturile ridicate sunt unul dintre efectele schimbărilor climatice care se întâmplă pe planeta noastră.

Acest lucru are, la rândul său, efecte negative asupr regiunii. Temperaturile ridicate din Siberia au făcut ca stratul de zăpadă să se topească mult mai devreme anul acesta, lăsând în urmă vegetaţia şi solul uscat. Acestea sunt condiţii propice pentru izbucnirea incendiilor. De fapt, incendiile forestiere s-au dublat în ultimii zece ani, ca urmare a încălzirii globale.

Schimbările climatice vor cauza perioade caniculare, furtuni, dar şi incendii naturale din ce în ce mai frecvente, potrivit modelelor ştiinţifice.

În sudul Siberiei, Rosgidromet a înregistrat cantităţi de precipitaţii în creştere cu o treime, în comparaţie cu valorile medii. Acest lucru a condus la evacuarea a mii de persoane din districtul Tulun, lângă lacul Baikal.