10 sept. 2021 | 16:35

Cea mai mare pictură murală din lume este la Constanța: de ce ajută mediul

ACTUALITATE
Cea mai mare pictură murală din lume este la Constanța: de ce ajută mediul

Cea mai mare pictură murală din lume care purifică aerul se află în România, la Constanța. Iată cum ajută mediul.

Pictura este realizată cu vopsea purificatoare Airlite, pe o suprafață de două mii de metri pătrați, pe zidul plajei Reyna din Constanța, conform Hotnews. Lucrarea de artă murală „Reflexii marine – Fața nevăzută a poluării” transmite un mesaj cu puternic impact vizual asupra problemei poluării apelor cu deșeuri și asupra impactului acestora asupra ecosistemelor acvatice.

Această pictură murală este un manifest contra poluării

Este realizată de artistul constănțean Alex Baciu, în cadrul programului „Acționăm pentru Ape”, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, sub egida Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Pictura transformă zidul gri care înconjoară plaja într-o operă de artă unică la nivel mondial. Ea are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de 88 de copaci maturi. De asemenea, într-un an aceasta elimină 112 kg de oxizi de azot, absoarbe 95 de kg de dioxid de carbon și neutralizează echivalentul gazelor emise de 428 de mașini Euro6.

Pictura reprezintă un manifest împotriva poluării apelor din întreaga lume, iar mesajul transmis de artist către oameni este de a privi natura prin ochii ei, de a deveni un aliat pentru aceasta și pentru menținerea ei curată și „sănătoasă”.

Poluarea naturii reprezintă o reflexie a unei realități pe care noi nu o vedem, iar această formă de reprezentare care are în centru omul este o metodă de a face această realitate mai vizibilă și a de a o aduce la suprafață. Omul este principalul generator al poluării, iar acțiunile noastre au consecințe devastatoare asupra naturii și a celorlalte viețuitoare.

Referitor la vopsea, Airlite este o vopsea specială care transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer. De asemenea, vopseaua este foarte eficientă în prevenirea așezării murdăriei pe pereți. Aerul descompune substanțele uleioase depuse pe suprafață, împiedicând lipirea prafului de perete.