Legătura ciudată între postările tale pe Facebook și permisul de port-armă: cum te penalizează autoritățile

Legătura ciudată între postările tale pe Facebook și permisul de port-armă: cum te penalizează autoritățile

În timp ce niciun atentat din Statele Unite ale Americii nu va înăspri posibilitatea achiziției de arme și muniții peste ocean, se pare totuși că europenii sunt mai deștepți din acest punct de vedere. Chiar și așa, nu te-ai aștepta ca postările tale de pe Facebook să joace vreun rol.

Spre deosebire de americani, care ignoră cu entuziasm sănătatea mentală și activitatea online a celor care își umplu casa de mitraliere și alte arme de asalt, britanicii se pare că sunt mult mai lucizi. Din acest motiv, nu a trecut mult timp de la atentatul din Plymouth, în sud vestul Angliei, până au înăsprit semnificativ procesul de achiziție a unui permis de port-armă.

Activitatea pe Facebook și achiziția de armament

De acum înainte, orice persoană din Marea Britanie, care se gândește să pună mâna pe orice fel de armă, va trece printr-o analiză atentă a activității de pe Facebook. Anunțul a fost făcut de guvernul de la Londra, iar verificările efective vor fi făcute de poliția britanică în cazul fiecărei persoane care își dorește să pună mâna pe un permis de port-armă.

Noua măsură a fost implementată după ce autorului atacului din Plymouth, care s-a sinucis după ce a omorât cinci persoane, i se restituise în iulie arma. Înainte de acel episod, el avusese permisul suspendat timp de mai multe luni după o acuzație de agresiune, arată Agerpres.

În urma unei analize mai atente, autoritățile și-au dat seama că existau de mult timp semne ale unui astfel de comportament în postările sale din online. Jake Davidson dădea semne pe conturile sale de Facebook și YouTube de tendințe depresive și își arăta simpatia față de mișcarea misogină ‘incel’ având legături cu violențe în Statele Unite.

În consecință, nu a durat mult până când guvernul britanic a solicitat forțelor de poliție din Anglia și Țara Galilor să-și revizuiască procedurile de atribuire și restituire a permiselor de port-armă. În plus, se dorește reevaluarea permiselor deja eliberate. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, vor fi emise ‘noi directive’ privind noile cerințe, ce vor prevedea ‘examinarea rețelelor sociale’.

Pentru context, tânărul de 22 de ani din Plymouth a ucis-o joi seară, cu o armă descrisă de martori ca fiind o carabină, pe mama sa în vârstă de 51 de ani, după care a ieșit pe stradă și a omorât alte patru persoane, printre care o fetiță de 3 ani. Autorul, Jake Davidson, a îndreptat apoi arma asupra sa și s-a sinucis, înainte ca poliția, sosită la fața locului după șase minute de la primirea apelului, să poată interveni.