Iohannis, despre vaccinarea împotriva Covid-19 și diaspora: ”Au fost necesare măsuri speciale de protecție”

Iohannis, despre vaccinarea împotriva Covid-19 și diaspora: ”Au fost necesare măsuri speciale de protecție”

În ultimul an, foarte mulți români aflați în străinătate au ezitat să-și viziteze rudele din România pentru a nu fi nevoiți să intre în carantină. Cei care și-au făcut curaj în acest sens, au ajuns să blocheze granița la intrare în țară și au dat naștere altor dezbateri.

Una peste alta, românii din diaspora au avut un an foarte greu, din mai multe puncte de vedere, iar pe marginea acestui subiect a făcut câteva declarații interesante și președintele Klaus Iohannis. Afirmațiile au fost făcute în contextul Zilei Românilor de Pretutindeni, ocazie cu care, șeful statului a mulțumit celor plecați pentru ”responsabilitate și solidaritate”.

”Vă purtăm în gând pe toți cei care sunteți departe de casă și de cei dragi și știm cât de dificil v-a fost în acest ultim an de grea încercare, în care, din cauza pandemiei, au fost necesare măsuri speciale de protecție. Vă mulțumesc tuturor pentru responsabilitatea de care ați dat dovadă și solidaritatea pe care ați manifestat-o față de cei rămași în țară. În timpul gravei perioade pandemice, mulți români din străinătate s-au întors, nu numai cu gândul, în țara natală, unii revenind temporar sau chiar definitiv acasă”, a transmis Iohannis românilor de pretutindeni.

În același context, președintele a încercat să încurajeze românii care au plecat peste mări și țări, spunându-le că vor putea să apeleze la fonduri europene pentru a-și face o afacere în România.

”Multe alte familii au fost însă despărțite din cauza contextului epidemiologic, dar vaccinarea împotriva COVID-19 ne oferă acum posibilitatea să punem capăt pandemiei și să ne reluăm toate activitățile în siguranță, să putem călători din nou pentru a ne reuni cu cei dragi. Depășirea crizei sanitare ne va permite să ne concentrăm toate eforturile asupra unui obiectiv de o însemnătate fundamentală: construirea României post- pandemice. Beneficiind de fondurile europene care vor facilita investiții masive în toate domeniile, țara noastră va intra într-un amplu proces de dezvoltare și reforme. Avem nevoie de talentul și competența tuturor românilor pentru a clădi împreună o țară prosperă, care oferă oportunități și șanse reale tuturor, o țară în care concetățenii noștri plecați peste granițe să revină cu bucurie. La mulți ani, dragi români de pretutindeni!”. Astfel s-au încheiat discursul președintelui Klaus Iohannis pentru diaspora.
Citește și: