24 feb. 2021 | 16:31

Întrebarea de care ține oprirea pandemiei: de ce nu putem produce mai repede și mai mult vaccin

ACTUALITATE
Întrebarea de care ține oprirea pandemiei: de ce nu putem produce mai repede și mai mult vaccin

Președintele Biden a promis suficiente doze de vaccin pentru toți adulții americani până în această vară. Nici măcar Legea privind producția de apărare nu poate face pentru a administra dozele înainte.

Președintele Joe Biden a comandat suficiente vaccinuri pentru a imuniza fiecare american împotriva COVID-19, iar administrația sa spune că folosește toată forța guvernului federal pentru a obține dozele până în iulie. Există un motiv pentru care nu le poate promite mai devreme.

Lanțurile de aprovizionare cu vaccinuri sunt extrem de specializate, bazându-se pe mașini scumpe, personal înalt instruit și ingrediente speciale. Producătorii au întâmpinat deficiențe intermitente de materiale cheie, potrivit Biroului de Responsabilitate al Guvernului SUA. Astfel, combinația dintre creșterea cererii și întreruperile forței de muncă din cauza pandemiei a provocat întârzieri de patru până la 12 săptămâni pentru articolele care obișnuiau să fie expediate în decurs de o săptămână.

Oamenii se întreabă adesea de ce administrația nu poate utiliza puternica Lege privind producția de apărare – care împuternicește guvernul să ceară provizii critice – să turboalimenteze producția. Dar acea lege are limitele sale.

De fiecare dată când un producător adaugă echipamente noi sau un nou furnizor de materii prime, li se cere să efectueze teste extinse pentru a se asigura că componentele hardware sau ingredientele funcționează în mod consecvent așa cum se intenționează. Apoi să trimită date către Food and Drug Administration.

Cât de importantă este durata în care ajunge un vaccin la populație

Adăugarea capacității „nu se întâmplă într-o clipită”, a declarat Jennifer Pancorbo, directorul de programe și cercetare industrială la Centrul de Instruire și Educație în Biofabricare al Universității de Stat din Carolina de Nord.

„Mii de componente ar putea fi necesare”, a declarat Gerald W. Parker, directorul Programului de Politici Pandemice și de Biosecuritate al Institutului Scowcroft pentru Afaceri Internaționale al Universității Texas A&M și fost oficial în cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane pentru pregătire și răspuns. „Nu poți pur și simplu să activezi Legea privind producția de apărare și să o faci reală imediat”.

SUA nu au facilități de rezervă care așteaptă să producă vaccinuri sau alte tipuri de fabrici care ar putea fi transformate în modul în care General Motors a început să producă ventilatoare anul trecut. GAO a declarat că Corpul de Ingineri al Armatei contribuie la extinderea instalațiilor de vaccinare existente, dar nu se poate face peste noapte.

Construirea de noi capacități ar dura două până la trei luni, moment în care noile linii de producție vor fi încă supuse unor săptămâni de testare pentru a se asigura că sunt capabile să facă dozele de vaccine în mod corect.

„Nu este ca și cum ai face pantofi”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, într-un interviu acordat ProPublica.”Până când o nouă fabrică se poate pregăti să facă vaccinul cu ARNm exact în conformitate cu liniile directoare și cerințele foarte stricte ale FDA, vom avea deja în mâinile noastre cele 600 de milioane de doze de Moderna și Pfizer. Aproape că ar fi prea târziu și destul de inutil”.

Fauci a adăugat că DPA funcționează cel mai bine pentru „a facilita ceva mai degrabă decât a construi ceva de la zero”

Administrația Trump a desfășurat anul trecut Legea privind producția de apărare pentru a acorda prioritate producătorilor de vaccinuri în accesarea consumabilelor cruciale de producție, înainte ca oricine altcineva să le poată cumpăra. Și administrația Biden a folosit-o pentru a ajuta Pfizer să obțină ace specializate care pot da a șasea doză din flacoanele companiei, precum și pentru două componente critice de fabricație: pompe de umplere și unități de filtrare cu flux tangențial.

Pompele ajută la furnizarea nanoparticulelor lipidice care dețin și protejează ARNm – ingredientul activ al unui vaccin, ca să spunem așa – și, de asemenea, umple flacoanele cu vaccin finit. Unitățile de filtrare elimină soluțiile inutile și alte materiale utilizate în procesul de fabricație.

Aceste echipamente extrem de precise nu sunt disponibile de obicei la cerere, a declarat Matthew Johnson, director senior de management al produselor la Institutul de Vaccinuri Umane al Universității Duke, care lucrează la dezvoltarea vaccinurilor ARNm, dar nu și pentru COVID-19.

Între timp, lipsa vaccinurilor creează frustrare și anxietate pe scară largă, pe măsură ce oamenii eligibili se luptă pentru a obține programări și milioane de alții se întreabă cât va trece până va fi rândul lor.

În cel mai bun caz, va dura până în iunie până când producătorii vor livra suficiente doze pentru aproximativ 266 de milioane de americani eligibili cu vârsta de 16 ani și peste, conform declarațiilor publice ale companiilor. Rămâne de văzut ce soluții vor aborda SUA, dar și celelalte țări din Europa pentru a grăbi procesul de vaccinare care ar stopa, în cele din urmă, pandemia.