INTERVIU Valeriu Gheorghiță despre vaccinare și România: „Obiectiv clar: până în septembrie să vaccinăm peste 10 mil. persoane”

INTERVIU Valeriu Gheorghiță despre vaccinare și România: „Obiectiv clar: până în septembrie să vaccinăm peste 10 mil. persoane”
Sursa foto: Colaj. FOTO Diana Polekhina / Unsplash și Inquam Photos / Octav Ganea

Din decembrie până acum campania de vaccinare merge excelent în România – comparat cu ce se întâmplă în Europa și față de temerile inițiale. Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat care sunt estimările pentru următoarele luni și cum arată campania de vaccinare dincolo de cifre.

Datele actualizate pe 21 februarie arată că, în ultimele 24 de ore (încheiate duminică seara la ora 18) au fost vaccinate 14.590 persoane. Per total, peste 576 de mii de persoane vaccinate cu ambele doze, ceea ce-i un ritm foarte bun, dat fiind că vorbim de vaccinare de aproape două luni. Pe 22 februarie sosesc noi doze.

De la medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră, am vrut să aflu cum merge campania de imunizare, dincolo de ce aflăm din cifre și din diverse declarații de moment. Gheorghiță e și optimist pentru ce se va întâmpla în următoarele luni.

date campanie vaccinare romania
Datele comunicate pe 21 februarie, ora 18

Cum arată campania de vaccinare din România în cifre? Vă mulțumește ce vedeți pe foaie?

Valeriu Gheorghiță: Există o abordare unitară la nivelul tuturor centrelor de vaccinare, în baza procedurilor implementate la nivel central. Sunt cunoscute toate aceste proceduri și este îmbucurător că oamenii știu ce au de făcut. Este o organizare bună în centrele de vaccinare.

Avem tot mai multe persoane vaccinate și asta ne bucură, mai ales că am plecat în decembrie de la o intenție de vaccinare de 30 – 35% și acum intenția de vaccinare a românilor este de peste 50%.

Avem o medie de 40.000 de persoane care se vaccinează în fiecare zi. Am ajuns la circa 1,3 milioane de doze administrate, dintre care peste 570 de mii sunt vaccinate și cu cea de-a doua doză.

Suntem pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de doze administrate la suta de persoane, dar și la nivelul de acoperire vaccinală cu cele două doze. Rata de acoperire vaccinală cu cele două doze este de peste 2,5%.

Înainte de a debuta campania de vaccinare au fost multe studii care arătau că oamenii nu au încredere în noile seruri. Cum s-a rezolvat problema și de ce nu voiau să se vaccineze?

Inițial, am avut cu toții întrebări despre organizare, despre încrederea în vaccin, pentru că ne luptăm fără să vrem cu acest fenomen al dezinformării. Sunt multe fake news-uri care scad încrederea în autorități, în recomandările medicale în general.

Eu cred că puterea exemplului este foarte importantă și în acest fel a crescut încrederea oamenilor. Mă bucur că oamenii au înțeles nevoia vaccinării în acest moment.

Care sunt estimările pentru lunile viitoare, pentru finalul acestui an? Câți români vor fi deja vaccinați?

Avem un obiectiv clar până în septembrie.

Vrem să vaccinăm peste 10 milioane de persoane. Deși pare un obiectiv greu de atins sau poate prea optimist, acest scenariu este cât se poate de realist având în vedere că avem un număr disponibil de doze la care țara noastră va avea acces în baza contractului încheiat cu aceste companii producătoare de vaccinuri. Avem asigurate circa 20 de milioane de doze de la Pfizer până în septembrie la care se adaugă și celelalte doze de la Moderna și AstraZeneca.

Mai este un aspect care ne face să credem că vom atinge acest obiectiv. Avem în momentul de față circa 30% din numărul de centre de vaccinare deschise și din aprilie vrem să le deschidem pe toate, astfel încât să asigurăm acea rată de vaccinare de 100.000 de persoane zilnic. Prin acest trend putem atinge fără grijă obiectivul de peste 10 milioane de persoane vaccinate până în septembrie.

Sigur, vom avea mult de muncă de aici înainte și perioada dificilă abia acum o să înceapă. Dacă intenția de vaccinare e de peste 50% acum, și noi ne dorim să avem o acoperire vaccinală de 75%, va fi nevoie de o campanie și mai intensă de informare.

Și cum credeți că îi puteți convinge pe ceilalți români să se vaccineze?

Cred că este foarte greu să schimbi opinia unor persoane care sunt total împotriva vaccinării, nu doar împotriva vaccinului anti-COVID.

Avem rezultate foarte bune și îi putem convinge pe oameni printr-o informare corectă, o campanie de comunicare bună, prin puterea exemplului celor deja vaccinați și chiar prin dovezile de zi cu zi că aceste vaccinuri sunt sigure, eficiente.

Să vă dau un exemplu. Pentru persoanele din categoria întâi, infectările au scăzut cu peste 87%. În rândul celor cu hemodializă cronică se observă o scădere a cazurilor cu peste 90% după debutul campaniei de vaccinare. Toate aceste lucruri arată că, prin vaccinare, putem obține controlul total asupra acestei pandemii.

Ne putem recâștiga controlul asupra vieții normale.

evidenta vaccinare romania
Tipurile de vaccinuri administrate până acum

Apropo de viața normală, când vom scăpa de măști și ne vom relua cursul normal al vieții?

Este o întrebare la care cu toții așteptăm răspunsul, am vrea să avem un termen realist, să știm cât mai avem de așteptat, să știm cât mai avem de îndurat toate aceste măsuri restrictive. Dar este important să ținem cont de mai multe aspecte importante. În primul rând, să vedem cum merge campania de vaccinare în România, apoi să vedem dacă oamenii înțeleg importanța ei și, totodată, să vedem dacă oamenii respectă măsurile restrictive.

Este important să ne uităm și la ce fac celelalte țări, ca să ne protejăm reciproc, să avem un număr scăzut de cazuri. Dacă se mențin multe infectări există riscul apariției de noi mutații virale care ar putea să scadă eficiența vaccinării. Este importantă o abordare globală pentru a putea reduce cât mai mult circulația virusului peste tot în lume.

Am putea avea variante virale mai contagioase, mai agresive.

Ce lecții ar trebui să învățăm după perioada dificilă pe care încă o traversăm?

Cred că primul lucru pe care trebuie să-l învățăm este să avem încredere în autorități, trebuie să înțelegem că, dacă respectăm toate regulile, este în favoarea noastră și în beneficiul nostru. România a dat dovadă de înțelepciune și solidaritate chiar dacă au fost și sunt încă unele persoane reticente în a respecta măsurile de prevenție. Nu trebuie să uităm lecția pandemiei.

Și, nu în ultimul rând, ce i-a lipsit cel mai mult omului Valeriu Gheorghiță în perioada de pandemie?

Mă gândesc și eu în fiecare zi la lucrul ăsta. Îmi lipsește foarte mult timpul. Timpul liber. Mă afectează când în continuare văd multe persoane infectate și oameni care și-au pierdut viața din cauza virusului.

În cazul meu, timpul este pe primul loc. Liniștea. Chiar și libertatea de circulație, de a merge în concedii, de a merge la un spectacol, de a merge la teatru. Toate aceste activități care, de fapt, ne umpleau viața și ne-o făceau mai frumoasă. Toate aceste lucruri îmi lipsesc, nu doar mie, ci și celorlați. Și din acest motiv cred că trebuie să avem cu toții acest obiectiv: să controlăm cât mai bine pandemia.

Articol scris de
Adriana Olaru
Etichete:
Comentarii
12:33 / 22.02.2021