Acest lucru a devenit ilegal pe Facebook și vizează toți utilizatorii. Ce riști dacă faci asta

Acest lucru a devenit ilegal pe Facebook și vizează toți utilizatorii. Ce riști dacă faci asta

Fraudele pe rețelele de socializare sunt o realitate cu care ne confruntăm zilnic. În acest sens, a fost adoptată o lege care reglementează una dintre infracțiunile de pe Facebook.

O decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care vizează posibilitatea sancționării penale a celor care le creează altora conturi pe rețele de socializare, fără permisiunea celor din urmă, a fost publicată în Monitorul Oficial din 19 februarie.

Această acțiune reprezintă o infracțiune pe Facebook și se pedepsește penal

ICCJ a reținut că asemenea fapte pot duce la o pedeapsă penală. Însă, dacă cineva comite sau nu o infracțiune, depinde de situația concretă, conform Avocatnet. Simpla creare a contului, folosind datele unei persoane, nu este suficientă pentru a atrage consecințe penale, notează aceeași sursă.

„Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, a menționat ICCJ, în Decizia nr. 4/2021, obligatorie din 19 februarie (data la care a apărut în Monitorul Oficial).

Pe lângă riscurile penale la care se supune cineva care creează, în mod ilegal, un cont pe o rețea de socializare, persoana respectivă încalcă și Regulamentul general privind protecția datelor, fiindcă prelucrează, ilegal, date personale. Spre exemplu, când le colectează, când le introduce pentru crearea profilului, respectiv când face acele date publice, mai ales.

Într-o speță recentă, de exemplu, Autoritatea de protecție a datelor din Italia a amendat o persoană fizică pentru că i-a creat unei alte persoane un cont fals pe o rețea de socializare pentru adulți.