Anunțul în noapte de la Ministerul Sănătății. Prima reacție adversă a vaccinului. Ce a pățit o femeie după rapel

Anunțul în noapte de la Ministerul Sănătății. Prima reacție adversă a vaccinului. Ce a pățit o femeie după rapel

Campania de vaccinare continuă în România. Totuși, Ministerul Sănătății a venit cu informații despre un caz extrem de serios.

Ministerul a anunțat că a fost înregistrată prima reacție adversă rară. Aceasta s-a manifestat printr-o paralizie temporară facială. Și s-a întâmplat după administrarea celei de-a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer. Reacția a fost înregistrată la o femeie din Vâlcea, medic, care în prezent este într-o stare de sănătate bună.

„Ministerul Sănătății a fost informat de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile despre înregistrarea unei reacții adverse rare, paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty).”
Ministerul Sănătății

În acest moment, pacienta se află într-o stare de sănătate bună. Rezultatele analizelor nu arată modificări patologice. „Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri”, a transmis Ministerul.

Noul vaccin așteptat de români

Pe lângă vaccinurile Pfizer și Moderna, România va primi și vaccinul AstraZeneca. Acesta a a generat mai multe dezbateri la nivel european, după ce țări precum Franța, Belgia sau Germania au anunțat că nu vor să-l administreze persoanelor peste 65 de ani. Într-o situație similară se pare că se află și România, după cele mai noi afirmații ale lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Astfel, vaccinul de la AstraZeneca va fi recomandat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. Cu această ocazie am aflat și că România ar trebui să primească 800.000 de doze din vaccinul AstraZeneca în februarie. Tot în această lună, vor fi deschise 180 de noi centre de vaccinare pe teritoriul României.

„Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze şi diferenţa până la 1.300.000 în luna martie. Din acest punct de vedere, din 15 februarie, vor fi deschise pentru vaccinare un număr de circa 180 de cabinete de vaccinare la nivel naţional, cu distribuţie judeţeană în funcţie de numărul persoanelor din fiecare judeţ.”
Valeriu Gheorghiţă

Citește și:
Etichete: