29 ian. 2021 | 09:27

Încă un medicament care „face minuni” împotriva Covid-19: la ce era folosit inițial

ACTUALITATE
Încă un medicament care

Refolosirea medicamentelor existente ar putea fi cea mai bună soluție pentru tratarea cazurilor de coronavirus și prevenirea dezvoltării de forme grave a bolii. Din această categorie face parte și Aplidin.

Pandemia de coronavirus nu pare să plece nicăieri. Cu peste 100 de milioane de cazuri depistate la nivel global și aproximativ 2,2 milioane de decese, este evident că autoritățile din fiecare colț al mapamondului încearcă să minimizeze impactul pe care îl are Covid-19, atât asupra sănătății oamenilor, cât și asupra economiei.

În teorie, există deja mai multe vaccinuri certificate pentru prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2, dar acestea încep să fie din ce în ce mai greu de găsit. Până și în România, programările făcute online au fost amânate cu zece zile, fără să avem vreo asigurare că nu se va întâmpla același lucru și la expirarea termenului. Nu de alta, dar Pfizer și Moderna au anunțat clar că vor reduce livrările de vaccinuri către țări europene în primul trimestru al acestui an.

Tot când vine vorba de pandemie, însă, există și vești bune. O companie farmaceutică franceză intitulată Sanofi va da o mână de ajutor Pfizer – BioNTech pentru a grăbi producția. Înainte de finele anului, ar trebui să producă aproximativ 100 de milioane de doze pentru țările membre UE. Din păcate, primele astfel de doze nu vor fi livrate înainte de luna august.

Pe partea de tratamente împotriva noului coronavirus, Aplidin pare să fie un nou leac minune. Acesta este un medicament antiviral utilizat de obicei pentru tratarea cancerului de sânge, dar s-a dovedit a fi de 100 de ori mai eficient decât Remdesivir în oprirea răspândirii Covid-19. Medicamentul este produs în Spania de Pharmamar, iar experimentele inițiale ale medicamentului Aplidin au fost efectuate pe șoareci. Primele rezultate ale testelor au arătat o reducere cu 99% a încărcăturii virale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele