Cât e adevăr și cât e fals în cazul tratamentului cu Ivermectina: dezbateri aprinse pe subiect

Cât e adevăr și cât e fals în cazul tratamentului cu Ivermectina: dezbateri aprinse pe subiect

De câteva zile, specialiștii dezbat intens dacă Ivermectina anihiliează sau infecția cu Covid-19. Medicamentul e aprobat, deocamdată, doar pentru a fi utilizat pe animale.

Ivermectina a apărut în atenția publică de ceva vreme, după ce Financial Times scrisese că acest medicament, destinat animalelor, poate anihila infecția cu Covid-19. Cu alte cuvinte, poate da speranțe celor nu dezvoltă forme atât de grave ale bolii provocate de noul virus.

În articol se preciza, însă, că e vorba de teste preliminare și că medicamentul nu e nicidecum autorizat pentru a funcționa pe oameni. Între timp, în spațiul public a apărut și doctorul Ioan Alexie, care susține că utilizează acest medicament în Las Vegas pentru tratarea pacienților cu Covid. O replică a venit de la Alexandru Rafila, reprezentant al României în cadrul OMS.

E sau nu bună Ivermectina?

Răspunsul, pe scurt, e că nu s-a demonstrat acest lucru deocamdată.

„Pot exista studii în Financial Times – care nici măcar nu e o publicație medicală – ori prin alte reviste, atâta timp cât acestea date nu sunt certificate de organisme de reglementare, atâta timp cât medicamentul nu este autorizat, consecințele pot fi foarte grave”, a atenționat medicul Alexandru Rafila.

Deocamdată, medicamentul a fost autorizat pentru uz uman doar în cazul unor afecțiuni la nivelul pielii: se folosește ca unguent în tratamentul râiei/scabiei.

„Ideea ca oamenii să fie îndemnați să consume acest produs, profilactic, este total greșită și trebuie analizate care sunt consecințele acestei campanii în care se sugerează că Ivermectina poate fi luată pe termen lung, pentru că ne-ar apăra de Covid-19. Să iei un medicament foarte toxic pe perioadă îndelungată poate să genereze probleme foarte serioase”, a avertizat Rafila.

Totuși, medicul Alexia a insistat, într-o dezbatere televizată la Antena 3, că folosește acest medicament, dar îi avertizează pe pacienți că el nu e aprobat. În acest context, n-ar mai avea nevoie de reglementarea Autorității americane din domeniu, susține doctorul.

„Nu fac asta pentru că mă interesează să vând medicamentul. De altfel este un produs foarte ieftin. Eu am vrut doar să informez ca autoritățile care sunt responsabile să aibă în vedere Ivermectina”, a comentat Alexie.

Medicii din România insistă, însă, că utilizarea unui medicament care nu a fost aprobat de autoritățile din domeniu este interzisă.

Citește și: