Ghișeul.ro, cu adevărat util: se transformă într-o aplicație de mobil cu autentificare biometrică

Ghișeul.ro, cu adevărat util: se transformă într-o aplicație de mobil cu autentificare biometrică

Ghișeul.ro a împlinit deja zece ani de când facilitează efectuarea de plăți online pentru impozite, taxe și amenzi. Cu această ocazie, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a venit cu un anunț foarte important pentru utilizatorii serviciului.

Conform datelor furnizate de președintele ADR, Octavian Oprea, toate serviciile furnizate de Ghișeul.ro vor deveni disponibile și prin intermediul unei aplicații de mobil cu autentificare biometrică, prima de acest fel administrată de către o autoritate publică.

Ghișeul.ro, aplicație de mobil

„(…) platforma Ghişeul.ro a reuşit să crească în ultimele nouă luni cât a crescut în ultimii nouă ani (…) În acest moment, colegii noştri, împreună cu un partener din zona privată, lucrează la dezvoltarea unei aplicaţii mobile care va fi unică la momentul lansării sale pentru instituţiile publice din România. Printre multe alte funcţionalităţi pe care le va avea, această aplicaţie va putea permite cetăţenilor români să se autentifice folosind datele biometrice.

Până în acest moment, nu avem nicio aplicaţie care să vină în folosul cetăţeanului şi să fie administrată de o autoritate publică şi să folosească datele biometrice în procesul de autentificare. Ca să putem ajunge la aceste cifre sprijinul pentru platforma Ghişeul.ro a fost de la cel mai înalt nivel, de la prim-ministrul României, de la toate celelalte instituţii. Am reuşit, din decembrie anul trecut, să aducem peste 450 de primării în platformă”, a susţinut Oprea în cadrul conferinței ”Ghișeul.ro – 10 ani de plăți online”.

În încercarea de a oferi niște statistici clare legate de interesul utilizatorilor pentru Ghișeul.ro, președintele ADR a insistat pe faptul că numărul de utilizatori a ajuns la 1,1 milioane de persoane, iar în primele 9 luni ale acestui an, nu mai puțin de 860 de milioane de lei au fost achitate prin acest serviciu online. Concluziile sunt clare.

„Oamenii au căpătat o încredere în instrumentele digitale şi asta o spun cifrele. Platforma Ghişeul.ro a reuşit să scoată Statul din statul la coadă. Sumele colectate în ultimele nouă luni sunt cât în primii nouă ani ai platformei, respectiv 860 de milioane de lei. Tranzacţii, la fel, cât în primii nouă ani, adică 2,1 milioane, şi peste un milion de utilizatori, ne apropiem de cifra de 1,1 milioane. Avem 942 de instituţii înrolate. În proiectele noastre, noi ne bazăm doar pe date, iar datele sunt uluitoare pentru o platformă guvernamentală.

Vorbim de 943.620 de utilizatori din România, după care urmează ţări ca Marea Britanie, Germania, Italia, Turcia, Franţa, Austria, Moldova, Spania şi SUA. Aceste cifre ne demonstrează faptul că platforma a crescut exponenţial şi că este extrem de utilizată în zona urbană. În Municipiul Bucureşti avem cei mai mulţi utilizatori – 288.020 de pe dispozitivele mobile. Totodată, avem utilizatori de pe dispozitivele desktop în număr de 167.953. Tocmai aceste cifre ne-au determinat să canalizăm atenţia Autorităţii pentru Digitalizarea României spre nevoia cetăţeanului”, a concluzionat şeful ADR.

Citește și: