20 dec. 2021 | 10:46

Amendă de 3000 de lei pentru șoferii care fac acest gest pe vreme rea. Poliția nu iartă pe nimeni

ACTUALITATE
Amendă de 3000 de lei pentru șoferii care fac acest gest pe vreme rea. Poliția nu iartă pe nimeni

Când vine vorba de amenzi de circulație, Codul Rutier include penalități pentru o serie de gesturi pe care le consideri nevinovate, din poziția de șofer. Nu de alta, dar poate le-ai făcut de 100 de ori și nu te-a amendat nimeni. Un martor este însă suficient, iar dacă există un agent de circulație în preajmă, amenzile sunt fabuloase.

Nu de puține ori, poate ai circulat cu mașina pe ploaie și, fără să-ți dai seama, ai stropit niște pietoni de pe marginea străzii. Este posibil că situația să se fi petrecut din cauza faptului că ai mers cu viteză mare când chiar nu era momentul. În același timp, aproape de fiecare dată, calitatea străzilor de la noi și numărul extraordinar de gropi s-ar putea de asemenea să fie vinovate pentru momentul în care ai udat agresiv niște simpli trecători. Indiferent de explicație însă, legea este cât se poate de clară, iar șoferul plătește, chiar și dacă ai plecat în trombă de la locul faptei.

Stropirea pietonilor de către șoferi, infracțiune: cât de mare este amenda

Până la 3000 de lei plătește amendă un conducător auto care circulă regulamentar pe carosabil dar stropește pietonii de pe margine. Dacă este prezent un agent de circulație în preajmă, ești amenda imediat, dar prezența lui este opțională.

Pietonii care sunt stropiți de către șoferi, cu sau fără intenție, se pot adresa celei mai apropiate secții de poliție pentru a reclama acest lucru. Singurul detaliu relevant și recomandarea autorităților este să reții numărul de înmatriculare și zona în care s-a petrecut evenimentul. În condiții ideal, prezența unui martor te ajută mult.

Ca referință, acest gest aparent banal cade în incidența deteriorării bunurilor personale și conform Codului Rutier în vigoare, se pedepsește cu amendă de la 1500 până la 3000 de lei, încadrându-se în clasa IV de sancțiuni rutiere. Nu în ultimul rând, șoferul respectiv poate ajunge să presteze muncă neplătită în folosul comunității pentru un interval între 20 și 40 de ore.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele