Gadgetul care ”miroase” coronavirus ar putea revoluționa depistarea cazurilor noi: unde îl găsești

Gadgetul care ”miroase” coronavirus ar putea revoluționa depistarea cazurilor noi: unde îl găsești

Un nou dispozitiv intitulat SpiroNose promite să ofere un diagnostic de coronavirus în doar un minut, după ce o persoană respiră în el pentru 30 de secunde.

O problemă majoră care a dus la răspândirea masivă a noului coronavirus are legătură cu diagnosticarea afecțiunii. Procesul este unul costisitor, iar rezultatul îl obții, în cel mai bun caz, după 24 de ore, dacă nu mai mult. În teorie, există și soluții mai rapide, dar nu oferă un rezultat la fel de sigur sau precis.

Alternativa la această problemă majoră vine din Țările de Jos. Olandezii au început deja să folosească la scară largă un un gadget care ”miroase” coronavirus într-o persoană bolnavă. Dispozitivul numit SpiroNose prin care o persoană respiră timp de 30 de secunde detectează o posibilă infecție, informează Reuters.

Înaintea distribuirii în masă a gadgetului, gadgetul a trecut prin numeroase teste și verificări. În final, autoritățile sanitare olandeze apreciază că SpiroNose este de încredere în cazul rezultatelor testărilor negative, a declarat Mariken van der Lubben, expertă în boli infecțioase la serviciile municipale de sănătate din Amsterdam. „Dacă ești testat negativ, este un rezultat valabil și poți să pleci”, spune van der Lubben. Un test pozitiv trebuie urmat de un test PCR pentru a stabili dacă infecția detectată a fost provocată de coronavirus.

Oficialii olandezi din Sănătate au comandat deja 1800 de dispozitive pentru a le introduce în centrele de testare în perioada imediat următoare. „Este o tehnologie promițătoare datorită vitezei, poți obține un rezultat după un minut”, spune virusologul belgian Marc Van Ranst. „Schimbă totul: poți avea un diagnostic rapid sau exclude o infecție în doar un minut. Dar nu avem suficiente rezultate ca să putem spune fără echivoc că acesta este viitorul, aceasta este calea de urmat”.

La ora actuală, Van Ranst insistă pe faptul că va mai urma o lungă perioadă de testare, cu scopul de a compara testul de respirație cu testul PCR, pentru a vedea care din ele face distincția între diferite tulpini ale virusului.

Oficialii companiei Breathomix, care se află în spatele gadgetului, sunt optimiști că au colectat suficiente date pentru a identifica eficient o posibilă infectare cu Covid-19. Ca referință, producătorul are deja experiență cu dispozitive similare care facilitează identificarea astmului și a cancerului de plămâni. ”În ultimele două luni am măsurat mii de pacienți cu coronavirus și oameni care n-au corona, așa că știm care este profilul mediu de respirație la corona și la oameni fără corona”, spune Rianne de Vries, șefa de la Breathomix.

Singura problemă majoră descoperită cu Breathomix SpiroNose este că aparatul e sensibil la alcool și fumat, factori care influențează respirația unei persoane.

Citește și: