Adevărata soluție împotriva coronavirus: un test de depistare rapid și ieftin, disponibil

Adevărata soluție împotriva coronavirus: un test de depistare rapid și ieftin, disponibil

Dacă testele pentru coronavirus ar fi disponibile la scară largă, nu ar mai costa 400 lei, iar rezultatul ar fi obținut în 15 minute, realitatea în care trăim ar fi alta.

Din fericire, un test rapid, fiabil și ieftin este gata de lansare în India, una dintre cele mai afectate țări de pandemie. Noul test va folosi o bandă de hârtie reactivă, utilizată ca și principiu de funcționare în obținerea diagnosticului altor afecțiuni. Acest nou sistem dezvoltat de cercetători din India va contribui semnificativ la limitarea pandemiei de Covid-19, conform AFP.

El se va numi „Faluda”, după numele unui personaj popular de film – un detectiv creat de cineastul Satyajit Ray (1921-1992) -, fiind totodată un acronim ştiinţific (FNCAS9 Editor-Limited Uniform Detection Assay).

În ceea ce privește partea tehnică a ecuației, testul utilizează metoda ”foarfecelor moleculare” CRISPR-Cas9. Aceasta a fost dezvoltată de către două cercetătoare în domeniul geneticii care tocmai au fost premiate cu premiul Nobel pentru chimie. Franţuzoaica Emmanuelle Charpentier şi americanca Jennifer Doudna s-au bucurat de această distincție la începutul lunii octombrie.

Vizual, noul test este similar cu un test de sarcină la domiciliu, dar pentru a-l folosi, este nevoie de o tamponare nazală. Datorită benzii sale de hârtie reactivă pe care apar două linii colorate dacă rezultatul este pozitiv, este ușor să-ți dai seama dacă ești sau infectat. Rezultatele sunt furnizate în decurs de o oră, cu mult mai puțin decât testele PCR actuale.

„Acest test nu necesită niciun echipament sofisticat sau mână de lucru înalt calificată”, a explicat unul dintre inventatorii săi, Souvik Maiti, cercetător la Institutul de genomică şi biologie integrată (IGIB) din cadrul Consiliului de cercetări ştiinţifice şi industriale din New Delhi. „Numeroase zone izolate din India nu deţin niciun laborator sofisticat. Testul va fi mult mai uşor de utilizat acolo, va avea un grad de penetrare în teritoriu mult mai mare”, a adăugat omul de știință indian.

Testul Feluda, la fel ca alte teste în dezvoltare în mai multe ţări, este considerat o descoperire majoră în India, deoarece are fiabilitatea testelor PCR şi accesibilitatea testelor antigenice. A primit deja aprobarea autorităţilor indiene cu rol de reglementare și urmează să fie distribuit la scară largă în următoarele săptămâni. Prețul este de aproximativ 5,8 euro sau 29 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: