Funcții ascunse la mașinile Dacia: care sunt, cum le activezi, la ce ajută

Funcții ascunse la mașinile Dacia: care sunt, cum le activezi, la ce ajută

Menită să fie o mașină accesibilă, din punct de vedere al prețului de achiziție, Dacia a mizat, mai mereu, pe simplitate. Puțini sunt cei care știu că, în realitate, acest autoturism ar fi mai performant decât ne-am putea aștepta.

Într-adevăr, unele surse susțin că, de fapt, noile modele Dacia ar fi mult mai performante, în ciuda faptului că autoturismele se prezintă ca fiind dotate cu echipări inferioare. Se bănuiește că ar exista o serie de funcții ascunse, orientate către piața din exteriorul granițelor României.

Care sunt presupusele funcții ascunse ale noilor modele Dacia

Întocmai mașinilor de ultimă generație, Dacia ar fi incorporat noilor modele anumite funcții, regăsibile într-un meniu ascuns. Vorbim despre HSA (Hill Start Assist) – asistență la plecarea în rampă, sunet centură de siguranță, semnalizare cu impuls (la apăsarea scurtă a manetei semnalizează de trei ori), iluminare permanentă a bordului „backlight” (fără ca luminile de poziție sau faza scurtă să fie aprinse), computer de bord (valabil pentru modelele Ambiance), funcție Start/Stop, funcție ștergere „comfort”, închidere automată a ușilor la punerea în mișcare a mașinii, senzori presiune roți TPMS direct (pentru modelele prevăzute cu valve cu senzor), Cruise Control și Speed Limiter, cameră marșarier (valabil pentru modelele echipate cu sistem multimedia MediaNav), reprezentare grafică a temperaturii motorului (pentru modelele produse după octombrie 2017), lumini „Follow Me Home”, funcție „cornering” a farurilor, afișare a ceasului pe ecran bord (valabil pentru modelele echipate cu sistem multimedia MediaNav), afișare temperaturii exterioare pe ecran bord (de asemenea, valabil pentru modelele echipate cu sistem multimedia MediaNav).

Potrivit acelorași surse, ar exista două metode prin care aceste funcții ascunse ar putea fi activate.

Prima metodă este valabilă pentru Logan 2, Lodgy, Dokker și Duster și este una foarte simplă. Tot ce trebuie să faci este ții apăsat timp de cinci secunde butonul de „menu” al sistemului audio. După cele cinci secunde se va deschide un meniu secundar de unde vom putea accesa radio monitor, Param ID sau diagnostics. Mai departe se va folosi butonul rotativ, pentru a accesa sub-meniul dorit.

A doua metodă se referă la acele modele Dacia care sunt echipate cu sistem multimedia (MediaNav). În acest caz vorbim despre o metodă un pic mai „stufoasă”. Așadar, se va porni MediaNav-ul, ca mai apoi să fie oprit de butonul de on/off. Imediat ce ecraul va afișa ceasul, se va apăsa rapid pe tastele „+” și „-” (fix în această ordine), ca mai apoi să se introducă un stick USB (neaparat gol) în port-ul aferent. În trei secunde, un meniu ascuns va apărea pe ecran.

Cu toate astea, se recomandă ca orice astfel de operațiune să fie făcută la un service autorizat Dacia.

Citește și: