Estonienii ne învață digitalizarea funcțiilor publice: cum crede Iohannis că intră România în secolul 21

Estonienii ne învață digitalizarea funcțiilor publice: cum crede Iohannis că intră România în secolul 21

Instituțiile din România și birocrația continuă să fie desprinse din secolul 19, dosarul cu șină face și acum legea, la fel și copiile xerox. Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis continuă să fie optimist când vine vorba de șansa autorităților române de a se transforma.

În opinia șefului statului, cel mai recent model pentru țara noastră este Estonia, unul dintre campionii Europei la transformarea interacțiunii cu instituțiile publice. Pornind de la această premisă, Klaus Iohannis a spus, miercuri, la Tallinn, la finalul întâlnirii cu președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, că a vorbit cu aceasta despre sistemul de e-guvernare al acestui stat. În contextul în care această țară este campion la digitalizare, el îi încurajează pe toți responsabilii români din domeniu să îi contacteze pe omologii lor estonieni pentru a lucra împreună la un concept.

„Am abordat această chestiune, foarte importantă, în discuția cu doamna președinte. Este cunoscut faptul că Estonia este un campion al digitalizării și e-guvernării. Este la fel de clar că relațiile noastre foarte bune sunt o bază solidă pentru o colaborare în acest domeniu. Voi încuraja pe toți responsabilii de la noi din domeniu să contacteze pe omologii lor din Estonia și să încercăm să lucrăm împreună la un concept de succes.”, este de părere președintele României.

”Estonia este cu mult, aș spune chiar foarte mult, înaintea noastră în ce privește sisteme de e-guvernare, servicii digitale pentru toții cetățenii, securitatea rețelelor și așa mai departe. Avem foarte mult de învățat și sunt optimist în ce privește o colaborare foarte sănătoasă în acest domeniu. Ca să punctez acest lucru, să nu rămânem doar la declarații politice, mâine voi vizita centrul prin care Estonia arată musafirilor cum văd ei aici, în Estonia, sistemele de e-guvernare, e-servicii și securitatea acestora”, a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă comună cu președintele Estoniei. În prealabil, șeful statului a fost întrebat cum poate România să se inspire din sistemul de e-guvernare estonian pentru modelarea propriului sistem digital.

Citește și: