04 iun. 2021 | 10:00

Ce este cloud-ul guvernamental, soluția ofensator de scumpă care va aduce digitalizarea României în secolul 21

ACTUALITATE
Ce este cloud-ul guvernamental, soluția ofensator de scumpă care va aduce digitalizarea României în secolul 21

Nu știu dacă știi, dar pentru 43 de lei pe lună, Microsoft îți oferă 1TB de spațiu în cloud pentru toate fotografiile, clipurile și copiile tale de siguranță. Guvernul Cîțu vrea să facă ceva similar, dar la un preț de aproape cinci milioane de ori mai mare.

Așa îți dai seama când un preț pentru un proiect guvernamental este umflat, când e de 10 ori mai scump decât valorile practicate pe vremea PSD-ul, când Guvernul era condus de Viorica Dăncilă. Ca referință, este vorba de costul de implementare al unui cloud guvernamental.

Toate ministerele și agențiile guvernamentale vor fi legate într-o singură rețea și vor fi ancorate într-o singură bază de date interoperabilă. Acest lucru se va întâmpla prin intermediul unui cloud guvernamental, pentru care Guvernul a inclus în PNRR o finanțare de 500 milioane de euro. Valoarea financiară a de spate a fost confirmată joi de către premierul Florin Cîțu.

Despre controversatul proiect de cloud guvernamental se vorbește din guvernarea PSD, doar că atunci, în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă, costurile sale erau estimate la 45 milioane euro. Întrebat de HotNews.ro cum a ajuns să coste 500 milioane euro, premierul Cîțu a spus că suma a fost stabilită de specialiști și că nu a primit comentarii de la Comisia Europeană.

Partea referitoare la cloud a fost inclusă de către Guvernul actual într-un proiect mai amplu din domeniul e-guvernării, un nume abstract pentru digitalizare și reducerea birocrației. În total, pe acest proiect vor fi cheltuiți 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani sub egida ideii de transformare digitală a României.

Creierul întregii afaceri și o componentă esențială este crearea cloud-ului guvernamental, o infrastructură IT care va avea la bază 4 centre de date. Aceasta va fi menită să lege într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă toate ministerele și agențiile guvernamentale. Deși suma de 500 de milioane de euro pare din domeniul științifico-fantastic, premierul Florin Cîțu a mers atât de departe încât a afirmat că s-ar putea ca suma respectivă să nu fie suficientă.

  • „Să știți că nu va fi de ajuns doar PNRR, pentru că doar să construiești cloud-ul e un proiect, după aceea să construiești pentru fiecare minister, partea de transformarea digitală ca să le conectezi la cloud reprezintă alt proiect și după aceea trebuie să vedem cum ducem toată administrația în viitor. Sunt lucruri care merg împreună. Prin PNRR noi nu rezolvăm toate problemele pe care le avem în Romania, nici de infrastructură, nici de digitalizare, ci doar o parte dintre ele. (..)
  • Avem pentru aproape aceeași perioada 46 miliarde de euro fonduri europene. Sunt 76 miliarde de euro care vin în Romania într-o perioada foarte scurtă, deci trebuie să luăm proiectele să le punem acolo. Multe din proiecte din transport care nu au intrat în PNRR se vor regăsi în fonduri europene. La fel și cu proiectele din digitalizare.”, a declarat joi Florin Cîțu în briefingul de presă după ședința de Guvern.

costuri cloud pnrr

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele