Elon Musk la cuțite cu Jeff Bezos: cea mai nou rundă din războiul giganților

Elon Musk la cuțite cu Jeff Bezos: cea mai nou rundă din războiul giganților

Elon Musk și Jeff Bezos au început un adevărat război pentru „spațiu”. SpaceX și Blue Origin sunt rivali pentru a obține cât mai multe contracte și beneficii de la statul american. Acum are loc o nouă rundă în această dispută de proporții galactice.

Elon Musk nu este încântat de Blue Origin, compania lui Jeff Bezos și tocmai a demonstrat acest lucru. În cadrul conferinței „Code”, Musk le-a spus participanților că Bezos ar trebui să se dedice mai multe „ajunsului în orbită, nu proceselor”, dar și că nu poți să „ajung pe Lună prin procese”, așa cum ar fi încercat Blue Origin când și-a pierdut oferta de aterizare lunară. El a fost, de asemenea, mai puțin decât măgulitor pentru Virgin Galactic, descriind primul său zbor de pasageri și Blue Origin ca „un pas în direcția orbitei” care nu a reușit să depășească eforturile SpaceX.

Nu riști nu câștigi

În timp ce Musk este cunoscut ca un personaj dur, s-ar putea ca de data asta să aibă un anumit sprijin. Cu alte cuvinte, NASA a arătat că a simțit că Blue Origin „a pariat” cu oferta sa inițială, de 5,9 miliarde de dolari, propusă pentru contractul de aselenizare. Compania lui Bezos ar fi stabilit prețul mult mai mare decât era necesar, deoarece se aștepta ca NASA să-i atribuie contractul și să negocieze pentru un cost mai mic. Blue Origin a presupus, de asemenea, că NASA va primi finanțarea completă de la Congres necesară pentru acest preț inițial, chiar dacă Senatul a arătat clar că NASA nu va primi suma necesară.

În loc să cotizeze prețul, NASA a ales oferta SpaceX de 2,9 miliarde de dolari. Blue Origin a contestat premiul și chiar a făcut o ofertă de 2 miliarde de dolari, dar atunci era deja prea târziu. Biroul de responsabilitate al guvernului a respins afirmațiile Blue Origin, spunând că NASA nu a încălcat reglementările în alegerea SpaceX.

Într-un interviu, vicepreședintele Blue Origin, Megan Mitchell, a declarat că firma a respins opiniile NASA. Ea a simțit că Blue Origin a făcut o „ofertă grozavă” și că nu este de acord cu caracterizarea făcută de către agenția spațială.

Citește și: