Detaliul din mașină care îți aduce amendă de 2900 lei. Toți șoferii trebuie să știe, este total interzis să ai așa ceva

Detaliul din mașină care îți aduce amendă de 2900 lei. Toți șoferii trebuie să știe, este total interzis să ai așa ceva

Când vine vorba de Codul Rutier al României, particularitățile legislative sunt semnificative și prea puțini șoferi le știu pe toate, aproape nimeni. De exemplu, un detaliu aparent nevinovat din mașină se poate reflecta într-o amendă de până la 2900 lei.

Cei mai mulți șoferi asociază amenzile de circulație cu depășirea limitei de viteză sau a faptului că și-au uitat actele acasă. În realitate, există o sumedenie de particularități legislative care te pot lăsa fără economii în momentul în care te afli la volan. Multe dintre ele sunt detalii, aspecte cărora nu le-ai dat atenție și pe care, în mod regretabil, le ai în mașină.

Până la 2900 lei amendă pentru un detaliu din mașina șoferilor români

Conform Codului Rutier din România, un gest care ar putea să treacă neobservat la prima vedere este de fapt o contravenție și se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni. Este vorba de ”aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care estompează vizibilitatea”.

În mod previzibil, partea cu ”estompează vizibilitatea” pare să fie interpretabilă, dar nu ai vrea să lași acest detaliu la interpretarea agentului de circulație. Cel mai bine ar fi să nu ai nimic în parbriz, iconițe, cruciulițe și ale accesorii mai mult sau mai puțin utile. Nu de alta, dar te vor costa scump.

Pentru că face partea din clasa a IV-a de sancțiuni, încălcarea acestor particularități din Codul Rutier se poate reflecta în amenzi cuprinse între nouă și 20 de puncte amendă. În contextul în care punctul de amendă a rămas înghețat la 145 de lei deja de câțiva ani, poți primi o amendă între 1305 și 2900 lei.

Tot în aceeași categorie de contravenții se încadrează și cei care optează pentru “aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale”, altele decât cele omologate sau certificate de Registrul Auto Român.

Citește și: