Întreaga galaxie Calea Lactee tocmai a devenit un observator astronomic gigantic. Ce caută specialiștii cu acesta

Întreaga galaxie Calea Lactee tocmai a devenit un observator astronomic gigantic. Ce caută specialiștii cu acesta

O echipă de oameni de știință adoptă o abordare neobișnuită pentru a găsi un nou tip de undă gravitațională care cred ei că trece în mod constant peste Pământ. Ei au folosit un truc din știință pentru a transforma întreaga galaxie într-un observator uriaș.

Echipa de la Universitatea Colorado din Boulder folosește Observatorul nord-american Nanohertz pentru unde gravitaționale (NANOGrav), pentru a vâna unde gravitaționale care sunt prea masive și lente pentru a fi observate cu observatoare pământești precum LIGO. Nu le-au găsit încă, dar cercetările publicate în The Astrophysical Journal Letters sugerează că observatorul de dimensiuni ale galaxiei se apropie.

O galaxie este utilizată ca un observator astronomic uriaș

În ultimii ani, oamenii de știință au reușit să înregistreze și să studieze undele gravitaționale care se scurg din evenimentele cosmice, cum ar fi fuziunile găurilor negre. Dar experții consideră că există unde gravitaționale din ce în ce mai mari care curg constant pe lângă Pământ, ca un zgomot cosmic de fundal. Și asta urmărește echipa NANOGrav.

„Am găsit un semnal puternic în setul nostru de date”, a spus într-un comunicat de presă autorul principal al lucrării și astrofizicianul din Colorado, Joseph Simon. „Dar nu putem spune încă dacă acesta este fondul undei gravitaționale”.

Observatorul de dimensiunea galaxiei este într-adevăr o serie de observatoare de pe Pământ antrenate pe o rețea de 45 de pulsari răspândiți pe Calea Lactee. Acești pulsari, care sunt stele compacte de neutroni care se rotesc extrem de rapid, se vor roti mai repede sau mai încet dacă sunt perturbați de o undă masivă – precum radiația gravitațională de fundal.

Urmărind acele ușoare variații de fracțiune de secundă în rotirea lor, echipa NANOGrav le poate trata ca niște faruri cosmice care observă unde masive, incredibil de lente.

„Alte observatoare caută unde gravitaționale care sunt de ordinul secundelor”, a spus Simon. „Căutăm unde de ordinul anilor sau deceniilor”.

Citește și: