De ce unii oameni nu experimentează efecte secundare ale vaccinului și de ce nu este o problemă

De ce unii oameni nu experimentează efecte secundare ale vaccinului și de ce nu este o problemă

Majoritatea vaccinurilor au efecte secundare, iar vaccinurile COVID nu diferă. Oamenii trebuie să fie liniștiți că, dacă se confruntă cu o durere în brat după vaccin sau oboseală, o durere de cap, febră sau greață, conform prospectelor, acestea sunt doar semne că sistemul imunitar funcționează așa cum ar trebui.

Acest lucru i-a determinat pe unii oameni să se întrebe: dacă sistemul imunitar face ceea ce ar trebui să facă, lipsa efectelor secundare înseamnă că sistemul meu imunitar nu a fost pregătit să mă protejeze?

Fii sigur că nu înseamnă așa ceva. Studiile clinice pe vaccin efectuate de Pfizer arată că 50% dintre participanți nu au prezentat efecte secundare semnificative în timpul studiului, dar 90% dintre participanți au dezvoltat imunitate împotriva virusului. Și studiile cu privire la vaccinul Moderna spun că efectele secundare comune pot fi experimentate de una din zece persoane, totuși vaccinul protejează 95% dintre cei care l-au făcut.

Acest lucru poate fi explicat prin luarea în considerare a modului în care sistemul imunitar dezvoltă imunitate de protecție împotriva virusurilor, atunci când este declanșat să facă acest lucru de către un vaccin. Majoritatea vaccinurilor COVID, inclusiv câteva care au fost autorizate, utilizează o proteină virală care se găsește pe învelișul exterior al coronavirusului, cunoscută sub numele de proteină spike, pentru a imita o infecție virală naturală și a iniția un răspuns imun.

Lipsa de efecte secundare nu trebuie să te îngrijoreze – vaccinul funcționează

Ramura răspunsului imunitar cunoscută sub numele de imunitate înnăscută răspunde aproape imediat la proteina virală spike. Lansează un atac împotriva acestuia prin inițierea inflamației, ale cărei semne sunt febră și durere. Deci, răspunsul imun înnăscut este cel care provoacă efectele secundare obișnuite pe care oamenii le experimentează la o zi sau două după ce au primit doza de vaccine.

Imunitatea specifică de lungă durată, care este scopul final al oricărei vaccinări, se realizează numai prin activarea celei de-a doua ramuri a răspunsului imun: imunitatea adaptativă. Imunitatea adaptivă este declanșată cu ajutorul componentelor imune înnăscute și are ca rezultat generarea de celule T și anticorpi, care protejează împotriva infecției la expunerea ulterioară la virus.

Spre deosebire de imunitatea înnăscută, imunitatea adaptivă nu poate iniția inflamația, deși studii recente sugerează că poate contribui semnificativ la aceasta. La unii oameni, acest răspuns inflamator, atât al sistemului imunitar înnăscut, cât și al celui adaptiv, este exagerat și se manifestă ca efect secundar. În alte situații, deși funcționează normal, nu e la niveluri care pot provoca efecte secundare vizibile. Oricum, este stabilită imunitatea împotriva virusului.

Ce cauzează un răspuns imun diferit?

Oamenii de știință au observat că persoanele cu vârsta peste 65 de ani au mai puține efecte secundare ale vaccinului. Acest lucru poate fi atribuit declinului treptat legat de vârstă al activității imune. Deși acest lucru poate fi legat de niveluri mai scăzute de anticorpi, acestea au în continuare imunitate împotriva virusului.

Sexul poate juca, de asemenea, un rol. Într-un studiu din SUA, 79% din rapoartele privind efectele secundare au fost de la femei. Această tendință ar putea avea legătură cu testosteronul. Testosteronul tinde să atenueze inflamația și, prin urmare, efectele secundare asociate cu aceasta. Bărbații au mai mult testosteron decât femeile, ceea ce ar putea contribui la mai puține raportări de efecte secundare la bărbați.

Persoanele care suferă de boli inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală și scleroza multiplă, care iau medicamente imunosupresoare pentru a-și controla simptomele, pot prezenta mai puține efecte secundare din cauza unui răspuns inflamator atenuat. Deși răspunsul imun este atenuat, nu înseamnă că este inexistent.

Într-un studiu din 2020 care a comparat nivelurile de anticorpi la persoanele care luau medicamente imunosupresoare cu cele care luau, s-a stabilit că persoanele care utilizează medicamente imunosupresoare au produs niveluri mai scăzute de anticorpi, dar niciunul dintre ei nu a fost lipsit de anticorpi antivirali.

Efectele secundare ale vaccinului nu trebuie privite ca o măsură a eficacității vaccinului. În ciuda răspunsului imun variat la vaccinuri, majoritatea oamenilor obțin imunitate împotriva coronavirusului la vaccinare, indiferent de prezența, absența și severitatea efectelor secundare.

În video-ul de mai jos, poți înțelege mai bine cum acționează un vaccin și ce înseamnă efectele secundare.