Cât durează imunitatea oferită de vaccinul Moderna: primele date sunt optimiste

Cât durează imunitatea oferită de vaccinul Moderna: primele date sunt optimiste

Organizații independente încearcă să stabilească într-o manieră cât se poate de obiectivă gradul de eficiență oferit de vaccinurile aflate în piață, iar primele date sunt optimiste.

Vaccinul Moderna împotriva Covid-19 a produs anticorpi care au persistat la 90 de zile după vaccinare. Este important de reținut că nu a dispărut protecția după 91 de zile, ci doar aceasta a fost perioada verificărilor inițiale. În final, vorbim de o veste foarte bună, deoarece autorizarea sa este analizată în mai multe țări și e important să fie bun, potrivit studiului a 34 de participanți de la începutul studiilor clinice, publicat joi în New England Journal of Medicine și citat de AFP.

Durata protecției conferite de noul vaccin, la fel ca în cazul celui creat de Pfizer, este, fără îndoială, mult mai mare decât atât, dar acestea au fost primele date obținute independent, de o revistă științifică. Cei care au participat la testarea cu vaccinul Moderna vor continua să fie monitorizați atent cel puțin 13 luni, atât pentru a verifica protecția pe termen lung, cât și pentru a fi atenți la posibile efecte secundare.

Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate au testat nivelul a două tipuri de anticorpi împotriva coronavirusului la 90 de zile de la a doua doză de vaccin, care, în sine, este administrată la 28 de zile după prima. Deși aceștia au observat o scădere „ușoară” a nivelului anticorpilor, aceasta este așteptată la participanții vaccinați. Important este că, după cele 90 de zile s-a situat la un nivel care a rămas ridicat. De exemplu, era peste imunitatea naturală observată la foștii pacienți vindecați după infectarea cu Covid-19.

„Este o veste destul de bună în ansamblu”, a declarat joi Benjamin Neuman, profesor la Universitatea Texas A&M, pentru noul studiu, menționând că chiar și la vârstnici răspunsul imun a rămas rezonabil de puternic „.

Ca un detaliu important, în cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au ținut să menționeze că nu s-au observat efecte secundare grave în așa numitul proces de fază 1, început în luna martie a acestui an.

La capitolul particularități tehnice, ar fi bine să ai în vedere că nu doar anticorpii contează. Aceștia sunt doar o componentă a răspunsului imun, alături de limfocitele B (memorie imună, producerea de anticorpi) și T (care distrug celulele infectate).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: