Tot ce trebuie să știi despre efectele secundare ale vaccinurilor pe termen lung, de la o sursă sigură

Tot ce trebuie să știi despre efectele secundare ale vaccinurilor pe termen lung, de la o sursă sigură

Argumentul multor sceptici în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19 pleacă de la posibilele efecte adverse peste 2, 3, 5 ani de la imunizare. Pe marginea acestei dileme ancorată în conspirații, avem totuși mai multe explicații oficiale.

Autoritățile române, la fel ca în multe alte state care se luptă cu pandemia, depun un efort constant de a combate conspirații. Multe dintre conferințele de presă de la TV, interviurile sau postările oficiale de pe Facebook au același scop. Oficialitățile nu mai știu ce canale informaționale să utilizeze pentru a-ți răspunde într-o manieră cât se poate de detaliată la cele mai arzătoare întrebări.

De această dată, răspunsurile au venit de la Ministerul Sănătății, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, iar întrebarea a fost una la care foarte mulți români au căutat un răspuns, dacă nu cumva și-au format deja o opinie eronată.

”Au existat vaccinuri cu reacții adverse pe termen lung?” Răspunsul scurt este nu. Varianta mai lungă, cu sub puncte, o poți parcurge mai jos.

  • Nu, până în prezent nu s-au observat efecte adverse pe termen lung care să apară după vaccinare. Vaccinurile sunt cele mai reglementate și verificate substanțe de uz medical, fiind supuse testării continue. Astfel, atunci când anumite reacții adverse apar, acestea sunt verificate și, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz (precum în cazul Rotashield).
  • La fel ca alte medicamente, efectele adverse după vaccinare sunt o realitate, însă, până în prezent, nu s-a demonstrat o relație între vaccinare și efecte adverse, care să apară la ani de zile după administrarea unui vaccin.
  • Majoritatea reacțiilor adverse minore, locale (durere la locul injectării) sau generale (febră) apar în primele ore de la vaccinare. În unele cazuri, reacțiile adverse severe pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare.
  • Mai multe studii au analizat loturi mari de pacienți cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care există teama că ar putea fi cauzate de reacții adverse apărute din cauza vaccinării. Aceste studii au demonstrat că nu există o relație de cauzalitate între cele două. Cu alte cuvinte, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare, riscul de a le dezvolta fiind identic cu riscul în populația nevaccinată.
  • Există mai multe platforme, atât la nivel local, cât și la nivel internațional, unde reacțiile adverse pot fi raportate de persoanele vaccinate sau de medici.
  • În cazul României, această platformă este accesibilă aici: https://www.anm.ro/…/farm…/raporteaza-o-reactie-adversa/.
  • Pentru programul european de farmacovigilență, reacțiile adverse pot fi raportate pe portalul ADRreports.
  • Prin aceste metode de supraveghere și raportare, dar și o verificare continuă și atentă, s-a reușit asigurarea unor vaccinuri sigure și s-a demonstrat că nu există efecte adverse pe termen lung ale vaccinării.
Citește și: