De ce ar trebui să folosești Signal în loc de WhatsApp. Acestea sunt marile avantaje

De ce ar trebui să folosești Signal în loc de WhatsApp. Acestea sunt marile avantaje

WhatsApp este cea mai populară aplicație de comunicații de pe planetă, cu peste două miliarde de utilizatori care o folosesc pentru mesagerie. Cumpărat de Facebook în 2014, serviciul a popularizat utilizarea criptării end-to-end în comunicațiile de zi cu zi, introducându-l ca implicit pentru mesagerie în 2016.

Pentru a face acest lucru, a cooperat cu Open Whisper Systems de la Moxy Marlinspike pentru a integra protocolul de mesagerie criptat. Microsoft și Google au folosit, de asemenea, protocolul, considerat pe scară largă ca standardul de aur în comunicațiile criptate.

Acum, Open Whisper Systems există ca Signal Messenger, LLC și face parte din Signal Foundation. Acest rebranding a făcut ca fundația să depună mai mult efort în propria aplicație. Aplicația emblematică Signal a Fundației Signal oferă comunicări sigure pe deplin și ușor de utilizat în sine. Are mesagerie directă și de grup, precum și chat audio și video one-to-one.

Iată de ce ar trebui să utilizezi Signal pentru orice conversație în care confidențialitatea contează.

Signal are mai multe caracteristici de securitate actualizate

Noile caracteristici de securitate vin mai întâi pe Signal. De exemplu, Signal are mesaje care dispar – care sunt șterse automat după o anumită perioadă de timp – din 2016.

Alte caracteristici pe care utilizatorii WhatsApp nu le au includ mesaje vizualizate, profiluri criptate, un comutator de tastatură incognito pentru Android și copii de siguranță.

Signal are, de asemenea, o gamă ceva mai largă de clienți și este dedicat pentru utilizatorii de desktop Linux.

Signal este open source

Tot codul sursă al Signal este publicat pentru ca oricine să îl poată examina și utiliza sub o licență GPLv3 pentru clienți și o licență AGPLv3 pentru server.

Aceasta înseamnă că poți vedea ce se întâmplă în interiorul acestuia sau, mai util, te bazezi pe expertiza specializată a persoanelor care examinează codul și știu exact ce caută.

Signal are mai puțin potențial pentru vulnerabilități ascunse decât WhatsApp

Fiind o platformă mai mare, WhatsApp este mai predispusă la actorii rău intenționați și ar putea dura mai mult până când vor fi detectate vulnerabilități periculoase. Orice aplicație poate și va suferi în cele din urmă vulnerabilități – Signal a rezolvat câteva dintre ele.

Dar codul sursă închis al WhatsApp înseamnă că există o mulțime de ținte potențiale care rămân necunoscute până când nu sunt exploatate.

Poți rula propriul server Signal

Un alt avantaj al software-ului open source este că te poți juca cu el. Este conceput ca o platformă de comunicații în masa, dar este destul de dificil de construit.

Dar, dacă te gândești din punct de vedere tehnic, poți afla multe despre modul în care funcționează un sistem construind o instanță de testare. Sunt disponibile ghiduri pentru a ajuta utilizatorii să pună în funcțiune un server Signal.

Cât de mult poți avea încredere în Facebook, compania care deține WhatsApp?

Poate că cel mai convingător motiv pentru a utiliza Signal este că Facebook are o problemă de respectare a confidențialității utilizatorilor săi. Facebook are o istorie îngrozitoare când vine vorba de colectarea și manipularea datelor, de la afacerea Cambridge Analytica la practica sa de a partaja date despre utilizatori cu producătorii de telefoane.

S-a dovedit deja că Facebook nu poate fi de încredere privind datele utilizatorilor WhatsApp care, conform legislației UE, ar fi trebuit să rămână private. În 2017, autoritățile de reglementare europene au luat măsuri împotriva Facebook pentru partajarea numerelor de telefon ale utilizatorilor WhatsApp cu rețeaua sa socială Facebook, în scopuri publicitare. Facebook a încălcat ferm reglementările privind protecția datelor.

Mai mult, există dorința Facebook de a insera anunțuri și mesaje comerciale în WhatsApp și de a compromite potențial securitatea acestuia. Nu este clar încă ce se va întâmpla, în cele din urmă, cu serviciul de mesagerie WhatsApp atunci când Facebook va combină WhatsApp cu mesageria Instagram și Messenger, dar e de la sine înțeles că reprezintă un real pericol în ceea ce privește confidențialitatea datelor tale personale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: