Dacia, o nouă victorie în Europa: cu ce se mai laudă gigantul de la Mioveni acum

Dacia, o nouă victorie în Europa: cu ce se mai laudă gigantul de la Mioveni acum

Dacia continuă să facă valuri în Europa cu portofoliul său cât se poate de divers. Are o serie de modele interesante la prețuri rezonabile, iar publicul este receptiv la filozofia constructorului de la Mioveni.

Cea mai recentă victorie a brandului autohton s-a înregistrat în Europa cu Dacia Spring. Prima mașină electrică a românilor, realizată în China, a devenit, în luna octombrie a acestui an, al treilea cel mai vândut model electric din Europa.

Dacia Spring, performanță impresionantă

Chiar dacă este disponibilă de doar câteva luni pentru livrare în mai multe țări europene, doar în luna octombrie, au fost înmatriculate peste 5000 de Dacia Spring pe bătrânul continent. Cu această performanță, modelul a urcat pe locul 3 în clasamentul vânzărilor de mașini electrice.

Cifrele înregistrate de Dacia sunt cu atât mai impresionante în contextul crizei de semiconductori, a problemelor cu lanțul de aprovizionare și a scăderilor masive înregistrate de industria auto în fiecare colț al mapamondului. Ca referință, înmatriculările de autoturisme au scăzut în Europa cu 30% în octombrie comparativ cu aceeași lună din 2020 – primul an al pandemiei. Totalul a fost de 790.652 de unități.

„Lipsa de semiconductori se dovedește a fi la fel de gravă ca și efectele de anul trecut ale pandemiei. Am văzut fabrici închise pe tot continentul, iar în prezent industria se străduiește să găsească o soluție și la criza din lanțul de aprovizionare”, consideră Felipe Munoz, analist al companiei de cercetări de piață JATO Dynamics.

Una peste alta, în piață se poate observa o schimbare semnificativă de trend, în privința preferințelor șoferilor. Din ce în ce mai mulți optează pentru mașini complet electrice (BEV) sau plug-in hybird (PHEV). Din această gamă, s-au înmatriculat în octombrie 181.300 de unități în octombrie.

Revenind însă la victoria Dacia Spring, în timp ce autoturismul autohton s-a poziționat pe poziția a treia, liderul a fost Renault Zoe cu 6438 de unități înmatriculate. Pe locul doi s-a aflat Volkswagen ID.3 cu 5539 de unități. După Spring, urmează Skoda Eniaq (5.166 unități), Volkswagen ID.4 (4.847 unități), Fiat 500 Electric (4.344 unități), Kia e-Niro (4.237 unități), Peugeot e-208 (4.117 unități)Hyundai Ioniq 5 (3.286 unități) sau smart ForTwo (3.235 unități).