Dacă zbori cu avionul în vacanță, trebuie să știi asta: cât de util va fi certificatul digital Covid, de fapt

Dacă zbori cu avionul în vacanță, trebuie să știi asta: cât de util va fi certificatul digital Covid, de fapt

După două săptămâni de când certificatul Covid ar fi trebuit să-și demonstreze utilitatea pe aeroporturile din Europa, Compania Națională Aeroporturi București a făcut în sfârșit un anunț pe marginea subiectului.

Certificatul digital european de Covid sau pașaportul de coronavirus a fost introdus la 1 iulie pe întregul teritoriu al blocului comunitar. Chiar și așa, însă, utilitatea sau semnificația lui este stabilită la nivel local, în fiecare țară din UE. În România, de exemplu, vei trece semnificativ mai rapid de verificări.

Ca referință, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) anunțat că, începând de marţi, pasagerii posesori ai certificatului digital european nu mai trec prin controlul DSP din aeroport, putând folosi fluxul verde, semnificativ mai rapid. Este important de reținut că certificatele digitale emise de Marea Britanie nu sunt valabile pentru accesul pe culoarul verde, atrage atenția CNAB, citat de News.

„Începând de astăzi, 13 iulie, toţi pasagerii care sosesc pe aeroportul Henri Coandă din ţări aflate pe lista galbenă pot utiliza fluxul verde (fără control DSP) dacă prezintă un certificat digital european COVID sau un test PCR efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare. Pasagerii care sosesc din ţări aflate pe lista roşie pot utiliza, de asemenea, fluxul verde, dar numai dacă prezintă un certificat digital european COVID. Precizăm că certificatele digitale emise de Marea Britanie nu sunt valabile pentru accesul pe culoarul verde”, au transmis, marţi, reprezentanţii CNAB.

Certificatul digital european Covid, de unde îl obții

În mod previzibil, pentru a beneficia de această facilitate, pasagerii trebuie să prezinte acest document personalului din aeroport, la punctul de acces pe culoarul verde. Nu contează dacă îl prezintă în format digital sau tipărit. Acesta poate fi descărcat de pe site-urile companiilor aeriene sau www.mae.ro. Un tutorial complet pe marginea subiectului găsești aici.

„Rugăm pasagerii să îşi actualizeze permanent informaţiile privind intrarea în ţară, acestea suferind modificări frecvente. De asemenea, insistăm ca pasagerii care sosesc din ţări aflate pe lista roşie sau galbenă să îşi completeze din timp formularul solicitat de autorităţile sanitare din România”, au adăugat  oficialii CNAB.

Nu în ultimul rând, reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București insistă și a asupra timpilor sporiți de așteptare. „Având în vedere că traficul de pasageri în sezonul de vară este în creştere, iar regulile impuse de pandemie prevăd controale suplimentare, timpii de aşteptare pentru formalităţi (check-in, control de frontieră), dar şi pentru preluarea bagajelor pot creşte în orele de vârf; totuşi, aceştia nu depăşesc, de regulă, timpii de aşteptare de pe celelalte aeroporturi europene. Prezenţa din timp, la aeroport, pentru pasagerii care urmează să decoleze este în continuare recomandată ferm”, au precizat reprezentanţii CNAB.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: