Cum descarci certificatul digital Covid-19 în România: la ce trebuie să fii atent, ce poate să meargă prost

Cum descarci certificatul digital Covid-19 în România: la ce trebuie să fii atent, ce poate să meargă prost

De la primele ore ale dimineții, a devenit activă în România platforma pentru descărcarea certificatului digital Covid-19. În doar câteva minute, am reușit să-l și descarc, deși a trebui să fiu atent la câteva detalii.

Începând de astăzi, 1 iulie 2021, românii care și-au programat concedii în afara țării vor putea descărca certificatul digital Covid-19. Acesta este disponibil la adresa certificat-covid.gov.ro. Platforma a fost creată de STS și, deși pare destul de ușor de folosit, în mod previzibil, pot apărea câteva impedimente.

Ca urmare, ar fi bine să urmezi din timp procesul de obținere. Până și ministrul Sănătății a recomandat să accesezi adresa de mai sus cu 5 zile înainte să pleci în concediu, dacă se întâmplă să nu funcționeze în permanență, cum ar trebui.

Un detaliu important este că, dacă nu reușești și ai concediul planificat în aceste zile, poți prezenta în continuare, la vamă, în funcție de cerințele fiecărei țări, adeverința de vaccinare, dovada trecerii recente prin boală sau un test negativ, aceste dovezi urmând să fie valabile încă 6 săptămâni ca alternativă la certificat.

Cum obții certificatul digital Covid-19

Conform datelor furnizate de STS pe marginea subiectului și din experiența personală, în mai puțin de 10 pași simpli, ar trebui să poți obține certificatul digital de Covid-19. Accesezi adresa certificat-covid.gov.ro, introduci o adresă de email și faci click pe linkul primit la acea adresă de email.

Optezi pentru un certificat nou în dreapta sus, bifezi CNP sau Pașaport/Act de Identitiate. Începi să introduci datele care îți sunt cerute, fiind atent că nu trebuie să completezi numele complet, ci doar inițialele pentru nume și prenume.

În partea de jos alegi tipul de certificat digital covid-19 pe care vrei să-l obții, după vaccinare, după vindecare de coronavirus sau după testare. Introduci datele cu foarte mare atenție pentru fiecare dintre cele trei situații și apeși pe salvează. Dacă ai procedat corect, îl vei putea descărca în format PDF, cu mențiunea că vei primi un link în acest sens și pe adresa de email introdusă la început.

certificat digital covid romania

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: